xcounter
#

Півсотні "золотих" бельгійських Leopard 1 для України викупив Rheinmetall: але майже половина з них піде на запчастини

5188
Leopard 1
Leopard 1

Такий "канібалізм" є прямим наслідком того, що ці машини здебільшого вироблялись у 60-70-х роках і питання де до них брати запчастини доволі складне

Після того, як бельгійські ЗМІ повідомили про те, що компанія OIP Land Systems все ж таки продала 50 танків Leopard 1, які будуть передані Збройним Силам України, стали відомі додаткові подробиці цієї угоди.

За інформацією німецького Handelsblatt покупцем машин став німецький оборонний гігант Rheinmetall. Ціну, за яку сторгувались компанії, не оголосили.

Читайте також: Які виклики після вступу в НАТО може чекати виробництво зброї в Швеції, де є Saab та BAE Systems

Хоча відомо, що бельгійська OIP Land Systems хотіла їх продати за 0,5 млн євро за одиницю. Й саме це стало перепоною їх викупу з боку бельгійського уряду, який у 2014 році продавав ці танки за ціною 10-15 тисяч євро. Але у Rheinmetall цілком могли сторгуватися за іншу суму.

Особливо враховуючи те, що лише 30 машин з півсотні будуть передані до Збройних Сил України, бо стан ще 20 виявився таким, що дозволяє лише розібрати їх на окремі вузли та агрегати та використати для відновлення інших. І такий "канібалізм" є одним не з багатьох джерел ремонту та відновлення танків, виробництво яких тривало здебільшого у 60-70-х роках.

Враховуючи це можливо дещо скоригувати калькуляцію максимальної кількості Leopard 1, які може отримати ЗСУ:

  • 88 танків з запасів Rheinmetall
  • 99 з запасів Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft
  • 30 з запасів OIP Land Systems
  • 96 з запасів Ruag AG

Тобто загалом до 313 машин, але до цієї цифри можливо додати машини, які можуть залишатися у запасі Бундесверу. Звісно, якщо їх стан дозволяє їх відновлення, а не перетворення у джерело запасних частин.

Leopard 1

Водночас доля Leopard 1, які знаходяться у власності компанії Ruag AG цілком залежить від позиції Швейцарії, в якій ця компанія зареєстрована. Й поки країна відмовляє у реекспорті будь-якого озброєння, включно з цими Leopard 1.

Нагадаємо, що передачу першої партії цих танків Україна від Німеччини вже було офіційно оголошено 21 липня урядом Німеччини й мова йде про 10 одиниць Leopard 1A5.

Читайте також: Мінськ вирішив потріпати нерви НАТО танковими навчаннями у 5 км від Сувальського коридору