xcounter
#

На Gripen може бути "новий" замовник, в якого нема грошей на нові літаки

8855
Винищувачі JAS 39E Gripen, один із яких - у камуфляжі ВПС Бразилії, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Винищувачі JAS 39E Gripen, один із яких - у камуфляжі ВПС Бразилії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Дещо про перспективи одного із типів винищувачів, який прагне отримати Україна

Уряд Бразилії опублікував програму нарощення інвестицій у власні збройні сили на рівні 10 мільярдів доларів протягом наступних кількох років.

Ця програма має на меті в першу чергу стимулювати технологічний розвиток власного ВПК. Тому в переліку запланованого до закупівлі прописано будівництво підводних човнів та фрегатів на власних корабельнях, закупівля бронетехніки та легких гелікоптерів, 9 транспортних літаків С-390 та виготовлення ще 34 літаків JAS 39 Gripen на своїх потужностях, пише французький портал Opex360.

Читайте також: ЗСУ вперше знищили складну та дуже рідкісну ціль з дивною назвою "Свет-КУ"
Один із серійних JAS 39E Gripen для ВПС Бразилії, фото з відкритих джерел

Автори порталу припускають, що якщо Бразилія й справді замовить додаткові 34 "Гріпени", то це буде виконано в рамках існуючого контракту зі Швецією на поставку 36 винищувачів, укладеному ще в 2014 році а виробництво цих літаків відбуватиметься тільки на потужностях бразильського ОПК. Але для цього проекту з бразильської сторони може бути одна суттєва перешкода – відсутність грошей в казні на нові літаки.

Від Defense Express додамо – в цій історії й сама Швеція вибивається з графіку по виробництву "Гріпенів" для Бразилії, що теж може стати перешкодою для нового контракту на ці літаки.

Підготовка до відправки в Бразилію першого машинокомплекту для складання JAS 39 Gripen, лютий 2023 року, фото - Saab

За умовами контракту, укладеному в жовтні 2014 року, із згаданих 36 літаків Saab на своїх потужностях мала виготовити 13 літаків, а бразильська Embraer на своїх потужностях 8 літаків мала скласти із шведських машинокомплектів, а ще 15 – виготовити повністю з нуля за технологічної підтримки Saab.

Умови контракту також передбачали, що виробництво і поставка усіх літаків послідовно на потужностях спочатку в Швеції, а потім в Бразилії мали би відбутись до 2024 року. Водночас, на початок 2023 року обидві сторони тільки перейшли до етапу крупновузлового складання винищувачів, що по суті є відставанням від графіку на кілька років.

Підготовка до відправки в Бразилію першого машинокомплекту для складання JAS 39 Gripen, лютий 2023 року, фото - Saab

Це все доволі вичерпно характеризує перспективи одного із типів винищувачів, який Україна прагне отримати для оновлення Повітряних Сил. І заодно, це може бути одним із аргументів "за", щоб нарешті схилити Швецію до рішення передати нам настільки потрібні в нашій ситуації літаки.

Читайте також: Німеччина має варіант на 100 Leopard 1 для ЗСУ від Греції в обмін на "швейцарські" танки