xcounter
#

ЗСУ вперше знищили складну та дуже рідкісну ціль з дивною назвою "Свет-КУ"

27947
Система РБ-636 "Свет-КУ" у тимчасово окупованому Донецьку, 2016 рік, фото — InformNapalm
Система РБ-636 "Свет-КУ" у тимчасово окупованому Донецьку, 2016 рік, фото — InformNapalm

Це лише другий підтверджений випадок втрати росіянами доволі рідкісної системи РЕБ "Свет-КУ"

Українські військові з лютого 2022 року вполювали на полі бою не одну рідкісну російську систему, і нещодавно Сили оборони знищили мобільну російську систему радіоелектронної боротьби РБ-636 "Свет-КУ".

Кадри знищення системи у Twitter оприлюднив радник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ярослав Олійник, він відзначає, що російську систему знайшли в тилу окупантів, і що окупанти не очікували, що ЗСУ зможуть її там вполювати.

Читайте також: Рідкісні кадри з безпілотника, як окупанти використовують свої "Ланцети" на полі бою

Це перше візуальне підтвердження знищеної системи РЕБ РБ-636 "Свет-КУ" з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Як відзначається у відкритих джерелах, українським аеророзвідникам вдалося вполювати цю машину, після чого вона була уражена випущеною з HIMARS ракетою GMLRS.

комплекс РЕБ
Російський комплекс РЕБ "Свет-КУ" під пильним оком українського БПЛА

Разом з цим епізодом всього окупанти втратили як мінімум дві таких машини — один такий комплекс РЕБ наші військові взяли як трофей ще у березні 2022 року.

Водночас використовували таку машину окупанти і до лютого 2022 року — згідно з даними InformNapalm, система РЕБ "Свет-КУ" була помічена на тимчасово окупованих територіях України у 2016, 2019, 2020 та 2021 роках.

Комплекс РЕБ РБ-636 "Свет-КУ" був прийнятий на озброєння армії РФ у 2012 році, скільки всього таких машин було поставлено у російські війська станом на сьогодні невідомо.

Система призначена для оцінки електромагнітної обстановки, пошуку, виявлення та аналізу радіовипромінювань, а також визначення місцерозташування їх джерел.

Читайте також: Коли одразу і ефектно, і ефективно: ЗСУ розгромили вкрай рідкісний зенітний ракетний комплекс рашистів