xcounter
#

Машинний зір для FPV-дронів: що це, що дає, до чого треба готуватись та чи є такі розробки в Україні

Машинний зір для FPV-дронів: що це, що дає, до чого треба готуватись та чи є такі розробки в Україні
7969

Війна дронів потроху переходить на абсолютно новий рівень завдяки інтеграції найбільш важливого елемента - "машинного зору", який дійсно докорінно змінює майже все

Якщо максимально просто, то "машинний зір" - алгоритм, який дозволяє дрону автоматично тримати обраний об'єкт у "перехресті прицілу". Можливо витратити значний час на уточнення термінології, але для спрощення, й через те, що саме цей термін вже встиг вкоренитися, будемо використовувати саме його для функції захоплення об'єкта та слідкування за ним, а не повноцінний комплекс із самостійним розпізнанням об'єктів.

Й такий функціонал вже вирішує дві основні проблеми. Перша - значне зменшення залежності навичків оператора від результату використання FPV-дрона. Бо наразі за численними яскравими та видовищними відео з знищенням окупантів стоїть саме виключна майстерність оператора, який керує дроном від моменту старту до влучання. Й все це відбувається на значних швидкостях, в умовах дії РЕБ противника, затримки та падіння якості сигналу.

Читайте також: Німецька "оборонка" руйнує застарілу філософію і переходить у нову еру: так званий zeitenwende вже стартував

Другою проблемою, яку вирішує машинний зір, є сам РЕБ, особливо окопний, який має відносно незначну потужність та обмежений через це радіус дії й максимально сильно впливає на дрон, коли він якраз наближується до цілі.

Тобто загалом машинний зір вирішує головну проблему умовних "останніх 100 метрів", точніше - термінальної ділянки. Й оператор з машинним зором буде просто підводити дрон до цілі з вільно від перешкод напряму, виділяти її, натискати "знищити", а далі FPV-дрон має все зробити сам.

Й зрештою технологія машинного зору на дронах не є ноу-хау. Бо на цивільних квадрокоптерах почала з'являтися ще сім років тому. Наприклад на Mavic від DJI ще першої версії була функція ActiveTrack.

Але за сім років у цій сфері багато чого змінилось, а по-друге, інтегрувати до FPV-дрона таку систему складніше ніж встановити її на повноцінному дроні типу Mavic. Бо перший збирається за принципом максимальної дешевизни, а другий є "літаючим ноутбуком".

Також ця функція звісно є й на багатьох вже повноцінних та високовартісних дронах-камікадзе, баражуючих боєприпасах, наприклад, польському Warmate від WB Group, який застосовують ЗСУ. А до цього таке саме рішення захоплення цілі по суті було реалізовано на тепловізійній головці самонаведення Javelin.

Тому коли мова йде про інтеграцію машинного зору до FPV-дронів головна задача, звісно окрім працюючого програмного забезпечення, є зробити це на максимально дешевій апаратній частині. Бо чим дорожчим буде рішення, тим менше FPV-дронів її отримають.

Чи йдуть такі роботи в Україні - абсолютно так. При цьому їх веде ціла низька окремих груп. Наприклад, про таку розробку в ефірі Espresso розповів Артем Щербаківський, учасник команди розробників БПЛА, які створили дрон Backfire в межах оборонного кластера Brave1, та оператор загону "Злі птахи". На відео розмова про нього з 34:25

За його словами рішення вже існує у вигляді чіпа, який можливо приєднати до будь-якого FPV-дрона. Наразі планується вже його тестування у реальних бойових умовах. Водночас команда розробників планує лише завершити розробку до рівня готовності до виробництва, а далі надати можливість всім українським виробникам FPV-дронів його самостійного виробництва та інтеграції.

Але у ситуації, коли РФ вже починає застосовувати дрони з "машинним зором", необхідно на цю тему витрачати реальні державні ресурси. Бо 1 умовний мільйон FPV-дронів з "машинним зором" й один мільйон без цієї технології, це абсолютно різна кількість знищених ворожих цілей. При цьому цілком можливо, що на порядок.

Читайте також: ЗСУ почали застосовувати вкрай цікаві запалювальні високоточні боєприпаси (оновлено)
ТЕГИ fpv дрон