xcounter
#

Німецька "оборонка" руйнує застарілу філософію і переходить у нову еру: так званий zeitenwende вже стартував

25351
РЛС TRML-4D, фото — Hensoldt
РЛС TRML-4D, фото — Hensoldt

Втім, сьогодні не всі "гравці" — як виробники, так і покупці, розділяють нові підходи, хоча зміна застарілих парадигм для сьогоднішньої реальності вкрай необхідна

Німецька компанія Hensoldt протягом останнього часу значно збільшила виробництво своїх радіолокаційних станцій, які зокрема позитивно зарекомендували себе в Україні — якщо раніше темпи постачання становили менш як п’ять одиниць на рік, то тепер це число зросло втричі — до 15 одиниць, і до 2025 року очікується зріст на ще п’ять радарів — до 20 радіолокаційних станцій на рік.

"Ми стали свідками фундаментальних змін у нашій виробничій філософії", — відзначив представник компанії Hensoldt Лотар Белц, його слова цитує видання Defense News, яке відзначає, що сьогодні високотехнологічні оборонні компанії Німеччини адаптують свою діяльність за результатами висновків, зроблених з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.

Читайте також: Німці хочуть замість 40-річних навчальних Leopard 2 нові, але далі йдуть цікаві нюанси
РЛС TRML-4D німецька компанія Hensoldt
Фото — Hensoldt

Кардинальна зміна у порівнянні з минулим, полягає у швидкості — чим раніше будуть поставлені ті чи інші системи, тим краще, і це навіть важливіше за індивідуальну адаптацію зразків під вимоги клієнта. І що фактично німецька "оборонка" сьогодні починає робити акцент саме на масовому виробництві.

Ці всі процеси у своїй оборонці німці називають "zeitenwende" — мовляв, той самий "переломний момент" починає поступово поширюватися на оборонно-промисловий комплекс, і не останню роль у цьому зіграло оголошене канцлером Олафом Шольцем "вливання" в ОПК одразу понад 100 млрд доларів.

Наприклад, у тій же компанії Hensoldt зміни відчутні фактично на всіх рівнях, і передусім у виробництві. Белц відзначає — що тепер компанія "займається промисловим серійним виробництвом", і охоплює процеси від постачань компонентів і до проведення випробувань і передачі систем клієнтам. А протягом останніх років, щоб задовольнити попит, що зростає, у Hensoldt збільшили чисельність персоналу, що бере участь у виробництві, на 15%, і ще додали нову зміну.

Про реальні зміни відзначає й представник Thales Germany Пітт Маркс, відзначаючи, що тепер клієнти отримують замовлені системи швидше, ніж декілька років тому, але водночас компанії сьогодні все ж відчувають нестачу часу — якщо раніше виробники мали більше "свободи" у питанні термінів виробництва, то тепер вимушені вживати заходів, щоб досягти тих чи інших цілей.

Ба більше, відзначається, що компанія зрештою стала "більш прагматичною", наприклад, у питанні навчання співробітників. На практиці це по суті означає, що німці зрештою пом’якшують своє ставлення до тих чи інших стандартів, щоб швидше отримати необхідний результат. Але, цілком ймовірно, без шкоди якості.

Звичайно, що клієнт зрештою також має змінити своє бачення щодо всіх процесів — наприклад, у Hensoldt пригадують, що раніше типовою ситуацією могло бути, коли державний замовник міг буквально надавати виробнику сотні сторінок з тисячами пунктів з індивідуальними побажаннями в умовах контракту, і навіть змінювати ті чи інші вимоги, коли вже стартувало виробництво систем.

Перехід до масового виробництва озброєння у стислі терміни звичайно вимагатиме зміни філософії як компаній, так і покупців — і сьогодні не всі розділяють такий підхід, кажуть у Hensoldt, хоча це дійсно "правильний крок для нової ери".

Читайте також: Невідомі дрони вже рік літають над полігонами в Німеччині для ЗСУ, "віз і нині там"