xcounter
#

Німці хочуть замість 40-річних навчальних Leopard 2 нові, але далі йдуть цікаві нюанси

37929
Навчальний Leopard 2 Fahrschulpanzer, фото ілюстративне, джерело - DPA
Навчальний Leopard 2 Fahrschulpanzer, фото ілюстративне, джерело - DPA

Хто б міг подумати, що зробити просто шасі для навчальних машин – це уже виклик для німецького ОПК

В середині грудня 2023 року стало відомо про цікавий епізод, який може демонструвати не тільки стан справ в бундесвері, але й заодно про поточний стане німецької "оборонки".

Федеральне управління з озброєння та підтримки (BAAINBw) бундесверу оголосило, що замовило в концерну KMW поставку 24 навчальних танків Leopard 2 Fahrschulpanzer. Деталі цього замовлення вцілому не розкривались. Але однак відомо, що зараз німецьке військо використовує 21 навчальний Leopard 2, які були замовлені ще в 1986-1989 роках, можемо прочитати в публікації польського порталу ZBiAM.

Читайте також: Яку зброю дивно ігнорують на заході, хоча вона ефективно використовується в Україні
Навчальний Leopard 2 Fahrschulpanzer, фото ілюстративне, джерело - Bundeswehr/Sebastian Wilke

З цього випливає цікавий висновок, що зараз для навчання своїх танкістів бундесвер використовує шасі, які були виготовлені ще 40 років, і можливо уже давно потребують заміни.

Тим більш, що коли ми говоримо про німецькі навчальні Leopard 2 Fahrschulpanzer, то тут мова по суті про машини, які мають функціонал саме для навчання механіків-водіїв. Тому там є такі елементи конструкції, як скляна "будка" для кращого огляду та імітатор "ствола". І можливо, що такі навчальні Fahrschulpanzer в силу специфіки процесу тренувань можуть зношуватись навіть швидше, аніж ОБТ в стройових частинах.

Про можливі деталі замовлення бундесверу на нові навчальні «Леопарди» можемо дізнатись із цієї публікації порталу esut.de, і там картина виглядає значно цікавішою.

Автори цього порталу пишуть, що взагалі бундесвер хоче замовити 56 нових навчальних танків, а на першому етапі пакет замовлення має складати 24 машини вартістю 192 мільйони євро. Із чого випливає перший цікавий висновок – на одну нову навчальну машину закладається вартість по 8 мільйонів євро за одиницю, з чого можна заодно вивести вартість шасі для нових Leopard 2.

Друга цікава деталь – поставка нових навчальних танків для бундесверу планується взагалі на 2026-2029 роки. Що заодно показує таку важливу річ – для німецького ОПК зараз викликом є виготовити навіть нові шасі, не кажучи уже про більш складні елементи для танків.

Читайте також: ЗСУ на рівні у понад 70% відбили ретельно спланований удар рашистів, але це все одно небезпечний маркер