xcounter
#

ЗСУ на рівні у понад 70% відбили ретельно спланований удар рашистів, але це все одно небезпечний маркер

16786
Фото — командування ПС ЗСУ
Фото — командування ПС ЗСУ

Окупанти накопичили достатню кількість ракет, щоб завдати серію масованих ракетно-дронових ударів з метою прорвати нашу протиповітряну оборону

Повітряні Сили ЗСУ розповідають, що в ніч з 28 на 29 грудня російське окупаційне військо здійснило один з наймасованіших ракетно-дронових ударів по Україні, випустивши по Україні 158 повітряних цілей, з яких 114 ракет і дронів (або ж понад 72 %) було збито силами нашої протиповітряної оборони.

Це була надзвичайно складна атака, для якої ворог використав комбінацію фактично всіх наявних далекобійних засобів ураження, окрім крилатих ракет "Калибр". Як відзначається, ціллю ворога були об’єкти критичної інфраструктури, а також промислові та військові об’єкти.

Читайте також: Надзвичайно складна атака широким арсеналом: ворог випустив по Україні майже 160 ракет і дронів

Атака була досить тривалою — перші повідомлення про загрозу ударних безпілотників з’явилися на офіційній сторінці ПС ЗСУ о 22:11 28 грудня, водночас відбій ракетної небезпеки було оголошено вже о 9:37. Тобто — одна з наймасованіших атак по Україні тривала понад 11 годин.

Не можна сказати, що запустити змішану номенклатуру різних засобів ураження — це щось нове у тактиці обстрілів рашистів, але варто акцентувати на тому, що ворог так скомбінував пуски дронів і ракет, щоб зрештою одночасно у повітряному просторі України перебувало якомога більше різношвидкісних цілей, щоб максимально ускладнити роботу протиповітряній обороні. Як раніше відзначав речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат, на моніторах "все було фактично в повітряних цілях ворога, в усіх областях, в усіх напрямків".

Одеса руйнування ракетний обстріл
Наслідки ракетного обстрілу рашистів, Одеса, фото — МВС України

Тепер більш детально про збиті та випущені цілі. Найбільше в залпі ворог випустив ракет Х-101/Х-555/Х-55 — не менш як 90 крилатих, з яких силами протиповітряної оборони збито 87 одиниць, тобто понад 96 %, і це надзвичайно високий рівень ефективності в умовах як кількості випущених ракет, так і складної повітряної обстановки загалом.

Для пуску такої кількості ракет ворог використав одразу 18 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Тобто — якщо навіть брати мінімальне число у 90 ракет, то кожен бомбардувальник ніс по п’ять ракет, що насправді не дуже типово, бо зазвичай рашисти намагаються зменшити навантаження на кожен літак, запускаючи з них по декілька чи навіть одній ракеті.

Ту-95МС Х-101
Стратегічний бомбардувальник Ту-95МС з ракетами Х-101

Далі за кількістю випущених одиниць йдуть дрони-камікадзе типу Shahed-131/136, які були випущені з двох напрямків, усього було випущено 36 безпілотників, з яких знищено 27 одиниць або ж 75%. Причому тут варто відзначити, що ворог намагається удосконалит це озброєння, зокрема і з метою ускладнити роботу розрахункам нашої ППО.

По інших ракетах відзначаються наступні показники (про збиття не повідомляється):

  • 14 ракет С-300/C-400/Іскандер-М з окупованого Криму, а також Курської та Бєлгородської областей РФ;
  • 8 крилатих ракет Х-22/Х-32 з бомбардувальників Ту-22М3;
  • 5 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинжал";
  • 4 ракети Х-31;
  • 1 ракета Х-59.

Більшість з цих ракет — надскладні цілі, і ми, на жаль, поки що маємо на озброєнні недостатню кількість зенітних ракетних комплексів, які б могли ефективно боротися проти них. Очевидно, що ворог користується цим фактом і за результатами розвідки коригує цілі для своїх ракет. Але також варто відзначити й високий рівень збиття крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, а також стабільну ефективність зі знищення ворожих "шахедів".

На жаль, як висновок тут передусім варто відзначити цілком ймовірним той факт, що ворог готує по Україні низку таких надскладних ударів з використанням широкої номенклатури озброєння і значної кількості ракет і дронів. Тим паче, що рашисти тривалий час накопичували свої ракети і збільшували виробництво. Звичайно, з урахуванням, що ворог буде коригувати кількість та номенклатуру озброєння у залпі.

Пуск ракети "Искандер", фото ілюстративне

Так, наприклад, якщо ми говоримо про ті ж Х-101, то востаннє (згідно зі звітами ПС ЗСУ) рашисти використовували їх для терористичних ударів на початку грудня, а саме три тижні тому, 8 числа, коли окупанти випустили 19 ракет, 14 з яких було знищено. А до того — 21 вересня, випущено 43 ракети, знищено 36.

Ті ж Х-22 востаннє ворог використовував 22 листопада, і тоді була випущена одна ракета, а перед тим. Аеробалістичними ракетами "Кинжал" рашисти били по Україні 14 грудня, і це було вперше із серпня, коли окупанти вирішили використати ці ракети.

Щодо крилатих ракет "Калибр", то тут залишається незрозумілою ситуація, чому рашисти вирішили притримати ці ракети, які востаннє використовувалися наприкінці березня. Тут можна було б припустити, що окупанти остерігаються атаки надводних дронів-камікадзе, але водночас ВМС ЗСУ сьогодні станом на 8 годину ранку повідомляли про наявність одразу трьох носіїв цих крилатих ракет із загальним залпом до 20 ракет.

Читайте також: П'ять сценаріїв війни в Україні на 2024 рік: без зайвого оптимізму та фантастики