xcounter
#

Яку зброю дивно ігнорують на заході, хоча вона ефективно використовується в Україні

9844
FPV-дрон рашистів з протипіхотною міною МОН-50
FPV-дрон рашистів з протипіхотною міною МОН-50

Україна має неабиякий досвід у розвитку різних засобів протидії такій загрозі, як FPV-дронів, але, схоже, що на заході це озброєння поки не сприймають аж надто серйозно

Західні країни не сприймають FPV-дрони як повноцінний вид озброєння, на який варто звернути увагу — такий висновок за результатами спілкування з профільними компаніями озвучив директор українського НВЦ "Інфозахист" Ярослав Калінін в інтерв’ю Defense Express.

"Там досі існує класична доктрина — якщо це дрон, то розмах крил має бути хоча б 10 метрів, інакше це не вважається за безпілотник. А FPV-дрони сприймають як щось несерйозне, як іграшку", — розповідає він про свої враження за результатами участі у симпозіумі AOC 2023 у США.

Читайте також: Як "тиха" зброя "Інфозахисту" змусила росіян відмовитися від одного зі своїх безпілотників

Калінін наголошує на прогресі у напрямку технології FPV, а також радіоелектронної розвідки та РЕБ, особливо у контексті того, що це насправді безпековий виклик для західних країн. "І ми, і росіяни глибше розуміємо проблематику FPV і загалом придушення каналів зв’язку дронів на невідомих частотах на нестандартних рішеннях. Така штука, як окопний РЕБ — це щось, що існує у нас і у РФ. Західні компанії у цьому напрямку нічого не демонстрували, принаймні на цій виставці", — відзначає Калінін.

На відео з 1:21

Він акцентує — що вже станом на сьогодні у контексті захисту проти дронів йдеться про десятки тисяч засобів, які потрібно поставити Силам оборони України. Але західні виробничі потужності не готові до таких обсягів, а цінник не відповідає реаліям.

Директор "Інфозахисту" відзначає, що сьогодні українські компанії мають дійсно унікальні напрацювання, які існують лише в нашій країні і які раніше можна було побачити суто "на папері": "Українські компанії мають ті ноу-хау, технології та підходи, які наразі відсутні у світових лідерів, і ми вже можемо фактично реалізувати наш досвід і підходи як з практичної, так і з комерційної точки зору".

Система "Плутон" від "Інфозахисту", фото з відео Сергія Флеша

"Поле бою і синергія певних дисциплін радіоелектронної боротьби, кібератак, радіоелектронної розвідки, вона отримала практичну імплементацію саме в нашій армії та, на жаль, в армії нашого противника", — відзначає Калінін.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у 2024 році Україна планує виготовити мільйон FPV-дронів, і очевидно, що ворог теж буде нарощувати потужності з виробництва цього озброєння, а також й удосконалювати його. Тому критичною необхідністю є своєчасне реагування на загрозу і створення та оновлення відповідних засобів виявлення та протидії.

Читайте також: "Інфозахист" розпочав черговий етап створення комплексу РТР повітряного базування Gekata