xcounter
#

"Інфозахист" розпочав черговий етап створення комплексу РТР повітряного базування Gekata

4825
Комплекс РТР Gekata на базі БПЛА PD-2, фото — НВЦ "Інфозахист"
Комплекс РТР Gekata на базі БПЛА PD-2, фото — НВЦ "Інфозахист"

Комплекс радіотехнічної розвідки Gekata на базі безпілотника PD-2 вперше було представлено на виставці "Зброя та Безпека" у 2021 році

Українська компанія НВЦ "Інфозахист" розпочала заходи із підготовки та проведення практичних випробувань свого комплексу радіотехнічної розвідки Gekata на базі безпілотного авіаційного комплексу PD-2. Про це в коментарі Defense Express повідомив директор компанії Ярослав Калінін.

комплекс Gekata НВЦ
У компанії планують до кінця 2023 року провести всі необхідні випробування

"Ми продовжуємо роботи навколо створення першого в Україні комплексу РТР Gekata на базі БПЛА PD-2 виробництва компанії "Укрспецсистемс". На сьогодні компанія придбала і вже отримала від виробника борт, на підприємстві створено окрему структуру з персоналом, відповідальним за авіаційний напрям роботи, а також проведені підготовчі роботи щодо інтеграції підвісного радіотехнічного обладнання на БПЛА", — розповідає Калінін.

Читайте також: ​Безпілотний AWAСS - Gekata від "Інфозахисту" піднялась у небо (фото)

Директор "Інфозахисту" впевнений, що вже до кінця цього року будуть проведені всі необхідні випробування для подальшого бойового застосування комплексу Gekata.

Також Калінін підкреслює, що сьогодні компанія у тісній співпраці зі Збройними Силами України напрацьовує відповідний банк даних сигналів основних радіолокаційних засобів, які противник використовує на полі бою.

комплекс Gekata НВЦ

"Це дозволить комплексу радіотехнічної розвідки Gekata ефективно виявляти ворожі позиції та надавати інформацію для засобів вогневого ураження", — розповідає Калінін.

Комплекс радіотехнічної розвідки Gekata

Комплекс Gekata від НВЦ "Інфозахист" — це повітряний комплекс радіотехнічної розвідки, призначений для виявлення радіовипромінюючих цілей на відстані у сотні кілометрів.

Вперше комплекс Gekara був представлений на виставці "Зброя та Безпека" у 2021 році, у тому ж році український комплекс Gekata на базі БПЛА PD-2 здійснив перший політ.

комплекс РТР Gekata НВЦ
Комплекс Gekata під час першого польоту

Другі льотні випробування комплексу Gekata відбулися 18 лютого 2022 року, головною метою яких було встановити критичні умови експлуатації комплексу: навантаження прискорень під час зльоту та посадки, вібрації під час польоту, вплив висоти тощо.

Як розповідають у НВЦ "Інфозахист", проведені випробування дозволили врахувати отримані результати у подальшій роботі для забезпечення працездатності комплексу у складних умовах, а також при адаптації електронної "начинки" до роботи в повітрі.

"У результаті зазнала змін антенна система, яка набула кращих можливостей із детекції електромагнітних випромінювань в зоні спостереження у 360 градусів. Наразі її зовнішній вигляд враховує, як аеродинаміку фюзеляжу, так і захищає чутливі сенсори від атмосферного впливу", — розповідає Калінін.

Нагадаємо, що основа комплексу Gekata — це контейнер вагою 10 кг з обладнанням для ведення радіотехнічної розвідки, яке дозволяє відстежувати одночасно до 200 цілей та визначати їхні координати.

Водночас за задумом розробника, повноцінний комплекс складається з наземної станції управління та шести безпілотників PD-2 з Gekata. Це дозволить проводити цілодобову розвідку на лінії довжиною у 100 км та на глибині у 450 км від місця баражування безпілотника.

Читайте також: Gekata знову у повітрі: випробування нового комплексу радіотехнічної розвідки від НВЦ "Інфозахист"