xcounter
#

Gekata знову у повітрі: випробування нового комплексу радіотехнічної розвідки від НВЦ "Інфозахист"

Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems
Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems
15091

Науково-виробничий центр "Інфозахист" 18 лютого провів другі льотні випробування комплексу радіотехнічної розвідки Gekata на борту БПЛА PD-2​

Як повідомили у компанії "Інфозахист", випробування мали встановити критичні умови єксплуатаціі комплексу: допустимі прискорення під час зльоту та посадки безпілотного апарату, вібрації під час польоту, вплив висоти та інші показники.

Gekata
Другий політ "Гекати"

"Випробування пройшли успішно й відповідно до плану, нам вдалося зафіксувати всі необхідні для подальшої роботи характеристики", – зазначив директор компанії "Інфозахист" Ярослав Калінін.

Читайте також: ​Безпілотний AWAСS - Gekata від "Інфозахисту" піднялась у небо (фото)

"Проведенні випробування дозволять врахувати отримані результати у подальшій роботі для забезпечення працездатності комплексу у найважчих умовах", повідомили у компанії.

Gekata
Схема застосування комплексу РТР Gekata

За задумом розробників, новий комплексу радіотехнічної розвідки комплекс складається з наземної станції управління та шести дронів з "Гекатою". У якості повітятної платформи використовується безпілотник PD-2 компанії "Укрспецсистемс".

Декілька БПЛА мають знаходиться у небі та змінюватись по черзі для забезпечення цілодобового моніторингу по фронту 100-км та на глибині до 450 км від місця баражування.

Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems

Це дозволяє у режимі 24/7 збирати інформацію про всі об’єкти противника, які випромінюють у радіопросторі та точно визначити їхні координати. Тобто мова йде не тільки про пункти управління та командно-штабні машини, а про контрбатарейні радари, РЛС зенітно-ракетних комплексів або літаків, та навіть про звичайні радіостанції рядових бійців противника.

Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems

Загалом можливості Gekata дозволяють відстежувати одночасно до 200 цілей та передавати інформацію про них у режимі он-лайн. Або, у випадку повної "радіотиші" чи автономного польоту, накопичувати цю інформацію на внутрішніх носіях.

Фактично, рішення НВЦ "Інфозахист" у вигляду "рою" БПЛА дозволяють замінити "класичні" літаки радіотехнічної розвідки або мережі наземних станцій РТР, на кшталт "Кольчуги".

Gekata
Gekata здатна відстежувати до 200 цілей одночасно

Зазначимо, що безпілотник PD-2 з станцією Gekata може знаходитись у повітрі близько 10 годин та підійматися на висоту до 5 км, дальність керування дроном складає понад 220 км.

Gekata
PD-2 VTOL з Gekata

Також необхідно зазначити, що дрон PD-2, окрім традиційного літака, має VTOL-варіант, коли за допомогою двох додаткових секцій він здатний злітати та садитись вертикально. Це дозволяє експлуатувати його навіть з непідготовлених майданчиків.

Читайте також: ​Український потенціал у сфері РТР: нові часи – нові підходи