xcounter
#

ЗСУ також використовують дрони-камікадзе з "машинним зором: як вони нищать ЗРГК "Панцирь" (відео)

5146
Warmate від WB Group
Warmate від WB Group

"Машинний зір" допомагає дронам нівелювати дію РЕБ, тому це вкрай важлива технологія, яка вже використовується у дронах-камікадзе, які є на озброєнні Сил оборони України

Технологія так званого "машинного зору", яка дозволяє дрону тримати ціль й уражати його навіть у випадку втрати зв'язку, зокрема через РЕБ, використовується не лише ворогом, а й Збройними Силами України.

Зокрема Головне управління розвідки Міноборони України показало відео на якому два зенітних ракетно-гарматних комплекси "Панцирь-С1" знищуються дронами саме з такою технологією.

Читайте також: РФ заявляє, що її гіперзвуковий "Циркон" може бити на 1000 км, але треба цілевказівка із супутника

На кадрах добре видно, що самі "Панцирі" знаходять у боєздатному стані на позиціях та ведуть радіолокаційний огляд, але не реагують на БПЛА, що їх атакують. Сигнал з самих дронів-камікадзе губиться при наближенні, але це не завадило ураженню, через те, що дрон захопив ціль "машинним зором".

Тому втрата сигналу, або через дію РЕБ, або через перешкоди рельєфу вже не має значення, бо дрон за рахунок самостійного автономного розпізнання зображення через камеру продовжує утримувати вказаний об'єкт у прицілі й рухається на нього. Що, у випадку дрона-камікадзе, призводить до ураження цілі.

Водночас польське видання Defense24 ідентифікувало ці дрони-камікадзе й пише, що це саме польський Warmate від WB Group. На це вказує інтерфейс програмного забезпечення, який хоч і був розмитий, але це не завадило полякам розпізнати власну зброю.

Також вони зазначили, що хоча на екрані й висвітлюється напис про помилку GPS, але Warmate може працювати й без неї й це закладалось виробником одразу під час розробки дрона.

Зазначимо, що Warmate використовується Силами оборони України та постачається до України. А одне з перших його публічних застосувань прийшлось на удар по окупантах на Запорізькій АЕС у липні 2022 року.

Читайте також: Швеція та Данія мають різні варіанти CV90, і це може бути важливим для ЗСУ