xcounter
#

Швеція та Данія мають різні варіанти CV90, і це може бути важливим для ЗСУ

5621
Шведська CV9040, ілюстративне фото з відкритих джерел
Шведська CV9040, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хто б міг подумати, що "логістичний зоопарк" може виникнути навіть на одному типу БМП, але треба знати і про такі реалії

В грудні 2023 року Данія та Швеція оголосили про укладення угоди на поставку бойових машин піхоти CV90 для України. По цій угоді було розголошено вкрай невелику кількість деталей – вартість в 1,8 млрд данських крон або 236 мільйонів доларів, фінансування саме від Міноборони Данії та поставка для ЗСУ в період з 2024 року.

Крім того, зазначалось, що передача CV90 за цією угодою відбуватиметься як "підтримка закупівлі у межах угоди, підписаного між Агенцією оборонної техніки (Försvarets Materielverk) Швеції та Україною у липні 2023 року".

Читайте також: Чи реально зробити настільки дешеву зенітну ракету, щоб питання вартості "Шахеда" не стояло взагалі

На цьому тлі, яквважають автори польського порталу Defence24, варто проаналізувати як мінімум те, які відмінності мають бойові машини піхоти CV90, що використовуються в арміях Швеції та Данії. Бо це може так чи інакше мати відношення до передачі тих БМП, які заплановані до передачі для ЗСУ в 2024 році.

Данська CV9035DK, фото ілюстративне, джерело - Pfc. Lloyd Justine Villanueva

Автори Defence24 пропонують просто порівняти, чим між собою в технічному плані відрізняються варіанти CV90, які використовуються в данській та шведській армії.

Зокрема, якщо деталізувати по данським CV9035DK, то вони відрізняються дещо зміненою формою корпусу, посиленою підвіскою шасі, повністю оновленою апаратурою управління вогнем та зв’язку, більш потужною силовою установкою Scania DI16 на 750 кінських сил.

Окремо цікаві відмінності полягають в озброєнні – на CV9035DK використовуються 35-мм автоматична гармата Bushmaster III, а конструкція башти дозволяє встановити навіть 50-мм автоматичну гармату. Для стрільби з Bushmaster III можна використовувати підкаліберні APFSDS або ж протитанкові постріли ABM/KETF.

Бойова машина піхоти CV9040 шведської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж зупинитись на головних особливостях шведських CV9040, то там слід виділити нюанс із значно менш потужнішою силовою установкою (Scania DS14 на 550 кінських сил), та 40-мм автоматичну гармату Bofors L/70 як основне озброєння, із якої можна відстрілювати програмований боєприпас для боротьби з піхотою, зокрема в укріпленнях.

А от далі автори Defence24 роблять наступний акцент. Мовляв, якщо раптом Сили оборони України отримають таки більш новий варіант CV9035 (у версії для данської армії), то це з однієї сторони дасть якісно нові можливості нашим захисникам (зокрема в плані протидії ворожій бронетехніці).

А з іншої сторони – може тільки посилити логістичний хаос, оскільки в даному випадку мова про по суті дві різні машини на базі CV90, під які будуть потрібні різні комплектуючі.

Данська CV9035DK, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що наведене вище є непоганою ілюстрацією того, наскільки реальний рівень уніфікації техніки та озброєння в країнах НАТО може відрізнятись від наших уявлень.

Навіть якщо конкретно в цій історії ми точно не знаємо про те, яку ж саме модифікацію CV90 передбачається поставити для України в рамках домовленостей між Данією та Швецією в 2024 році.

Читайте також: РФ під час удару 8 січня використала більше балістичних та квазібалістичних ракет ніж крилатих: статистика збитих