xcounter
#

Швеція та Данія посилять ЗСУ новими БМП CV90: мова йде таємну угоду з Україною

CV90 з бойовим модулем D-series
CV90 з бойовим модулем D-series
6950

У повідомленні щодо CV90 для України спільно з Данією, у Швеції згадали угоду з розмитим формулюванням щодо "розвитку обороноздатності", після якої було повідомлено про намір локалізації виробництва цих БМП

Міністерства оборони Данії та Швеції домовились щодо виділення для України додаткових бойових машин піхоти CV90, які будуть надані вже у період з 2024 року.

Наразі підписано лише рамкова декларація щодо намірів, про що офіційно повідомило шведське оборонне відомство. Але воно передбачає план фінансування з боку Данії у розмірі 1,8 млрд данських крон (приблизно 263,8 млн доларів). Водночас участь Швеції наразі окреслена, як "підтримка закупівлі у межах угоди, підписаного між Агенцією оборонної техніки (Försvarets Materielverk) та Україною у липні цього року".

Читайте також: Угорщина дасть майже 300 мільйонів на проект KF51 Panther, де з’явились цікаві нюанси

Водночас щодо укладання угоди щодо CV90 саме у липні - немає. Офіційно 12 липня з боку Швеції було повідомлено про укладання міжурядової угоди у сфері оборонних закупівель, яка дозволить "підтримати розвиток України у сфері озброєння у короткостроковій та довгостроковій перспективі".

Але 19 серпня під час зустрічі Президента України з прем'єр-міністром Швеції було повідомлено про наміри створити спільне виробництво БМП CV90 в Україні. А раніше, ще 15 червня з'явилась інформація, що під час зустрічі у форматі "Рамштайн" про певні домовленості між Україною, Чехією та Словаччиною щодо цілої 1000 CV90.

Таким чином участь Швеції відносно CV90 для України залишається невідомою. Й вона лише окреслена наступною фразою:

"Це важливий крок для підтримки Сил оборони України спільно з Данією. Ми використовуватимемо виробничі можливості для забезпечення постачань в Україну нових бойових машин CV90".

І вона цілком може стосуватися виконанням замовлення на виготовлення БМП на потребу ЗСУ, за гроші Данії. Враховуючи цінник на CV90 в останній версії Mk IV, близько 10-12 млн доларів на прикладі контрактів для Словаччини та Чехії та Чехії, це означає близько 22-26 БМП CV90 Mk IV.

Другий варіант - передача додаткових БМП зі складу збройних сил Швеції, як це було здійснено під час надання 50 одиниць CV90 на початку 2023 року. Але з подальшим замовленням нових БМП для відновлення обороноздатності, що буде профінансовано Данією.

Третій варіант - фінансування Данією спільно зі Швецією проєкту щодо спільного виробництва CV90 для України, що також вимагає коштів, а також значної участі шведської оборонної промисловості у цьому проєкті. Бо рівень локалізації для Чехії та Словаччини визначений у межах 40%, тобто всі інші 60% - це участь самої Швеції.

CV90 MkIV
CV90 MkIV

У будь-якому випадку мова йде про важливе посилення Збройних Сил України сучасними БМП, які дуже добре себе зарекомендували на полі бою, відрізняються потужним захистом та озброєнням, яке у версії CV9040 представлено автоматичною 40-мм гарматою.

Читайте також: Які сили має Туреччина, Румунія та Болгарія для розмінування Чорного моря