xcounter
#

Угорщина дасть майже 300 мільйонів на проект KF51 Panther, де з’явились цікаві нюанси

9858
 KF51 Panther, фото - Rheinmetall
KF51 Panther, фото - Rheinmetall

Які умови цього контракту, і який результат вони можуть передбачати

Уряд Угорщини та концерн Rheinmetall уклали контракт вартістю 288 мільйонів євро, який передбачає поєднання зусиль двох сторін у роботі над перспективним танком KF51 Panther, який потім можна буде запустити і в серійне виробництво.

Учасником цього проекту з угорської сторони стане державна холдингова компанія N7, котра також має 49% акцій спільного із Rheinmetall заводу в місті Залаегерсег, пише портал European Defense Review.

Читайте також: Які новини по 155-мм та 152-мм снарядам для України, і наскільки вони добрі

Видання зазначає, що наразі наявний "демонстратор технологій" і дослідний зразок KF51 Panther, над яким працюватимуть Угорщина та Rheinmetall дещо відрізняється від тієї машини, яка була вперше показана на Eurosatory 2022. Головна відмінність – замість 130-мм гармати цей танк отримав стандартну як для сімейства Leopard 2 гармату L55A1 калібру 120-мм, задля "логістичної уніфікації" з Leopard 2A7, поставка яких для угорських збройних сил триває.

Також відомо, що KF51 Panther має отримати автомат заряджання, кількість боєкомплекту – поки не заявляється. При оснащенні 130-мм гарматою ця машина повинна була мати боєзапас або 20 пострілів, або ж 10 + безпілотник.

KF51 Panther, фото - Rheinmetall

Схоже, що опцію застосування дронів на "Пантері" вирішили зберегти, бо автори порталу пишуть про те, що екіпаж машини має складатись із трьох осіб – командир, навідник і механік-водій, але є робоче місце і для четвертої особи – "оператор-підсистеми".

Вперше про варіант того, що саме Угорщина може стати першим покупцем KF 51, стало відомо у вересні цього року. Але тоді заявлявся лише один параметр – строк в 15-20 місяців, необхідних для доводки та розгортання серійного виробництва цієї машини.

Раніше Defense Express розповідав про те, як швидко Rheinmetall запустив завод в Угорщині, і наскільки швидше може вийти в Україні.

Завод концерну Rheinmetall в угорському місті Залаегерсег, серпень 2023 року, фото - Rheinmetall
Читайте також: Які сили має Туреччина, Румунія та Болгарія для розмінування Чорного моря