xcounter
#

Новітній танк KF51 Panther для ЗСУ від Rheinmetall: реальність, обіцянки, можливості та сенс

KF51 Panther (всі фото: Rheinmetall)
KF51 Panther (всі фото: Rheinmetall)
12275

Пропозиція Rheinmetall щодо танка KF51 Panther та БМП KF41 Lynx - це розуміння того, що після перемоги Україна буде вирішувати питання тотального переозброєння Збройних Сил, які за розміром будуть не менші за Бундесвер

Німецький оборонний гігант Rheinmetall вже націлився на український ринок озброєння, як стало відомо декілька днів тому, компанія розглядає можливість постачання до України свої новітніх розробок - танка KF51 Panther та БМП KF41 Lynx.

Більш ніж позитивна новина, особливо на перший погляд, з точки зору потреби ЗСУ у новітніх зразках озброєння. Хоча необхідно розуміти, що мова не йде про короткострокову перспективу взагалі. Й цей план Rheinmetall стосується виключно періоду після здобуття Україною перемоги. Бо справа в тому, що KF51 Panther поки існує лише в одному демонстраційному екземплярі та поки немає жодного твердого замовлення.

Читайте також: Один Ка-52 обходиться рашистам в 200 мільйонів рублів збитку, і це аж ніяк не все

Ситуація з БМП KF41 Lynx краща, зокрема вже є замовлення та навіть почалось їх виробництво в Угорщині, але наразі розмову можливо обмежити лише саме танком KF51 Panther. А для того, щоб не перебувати у зайвій ілюзії відносно будь-якої західної розробки, можливо доцільно глянути на те, як цей танк сприймають у Польщі.

Зокрема видання Defense 24 опублікувало доволі цікавий огляд цієї машини й треба нагадати, що Варшава зараз проводить масштабне переозброєння танкового парку, здійснюючи власну модернізацію Leopard 2, закупивши американські Abrams та корейські K2 з його подальшою локалізацією. Тобто, об'єктивно, поляки зараз у питанні вибору сучасних танків більш досвідчені ніж більшість інших країн НАТО.

І перше на що звертають увагу - це те, що KF51 Panther лише демонстратор технологій представлений літом минулого року. Якщо бути максимально точним - демонстратор нової башти з новою 130-мм гарматою з автоматом заряджання. Наразі корпус машини - це Leopard 2A4 з додатковим бронюванням StrikeShield та вже обов'язковими доповненнями у виді камер кругового огляду.

KF51 Panther

Тому поки увагу можливо зосередити лише на самій башті, в якій розміщується оператор та командир. Автомат заряджання машини складається з двох механізованих боєукладок на 10 снарядів у кожній. Тобто загальний боєзапас складає 20 пострілів. Але, якщо є бажання встановити на танк установку для запуску баражуючих боєприпасів чи розвідувальних БПЛА, то він скорочується до 10 снарядів, бо цей модуль встановлюється на місце однієї боєукладки.

Також зазначимо, що 130-мм гармата Rh130/L51 має значно більшу дальність стрільби за 120-мм, а у Rheinmetall декларують, що вона на 50% ефективніша за старіший стандарт. Але особливість саме в тому, що поки 130-мм танковий калібр не є стандартом у НАТО і навіть якщо це рішення буде прийнято, то перехід на нього, включно зі створенням значних запасів боєприпасів, займе не один рік за аналогією з переходом зі 105-мм на 120-мм у 1980-х роках.

KF51 Panther

Зараз дискусійним питанням є вага машини. Демонстратор KF51 Panther мав вагу 59 тонн, але зараз у Бундесвері декларують, що хочуть знизити вагу основного бойового танка майбутнього до 50 тонн. Досягти це планується переглядом концепції бронювання, й тому Rheinmetall наразі розробляє нову концепцію так званої "гібридної броні" з поєднанням композитного захисту та системи активного захисту, яка буде перехоплювати боєприпаси противника ще на підльоті. І тому задача основної броні лише витримати уламки, а не весь пенетратор бронебійного підкаліберного снаряда.

Й з огляду на все Rheinmetall спробує якраз на базі KF51 Panther задовольнити вимоги Бундесверу, тим більш все одно він має змінити шасі, бо кінцевий виробник Leopard 2, на шасі якого поки розміщена башта Rheinmetall - це інша німецька компанія KWM.

Таким чином, якщо розглядати ситуацію в цілому, то KF51 Panther - це дуже й дуже далека перспектива навіть для горизонту планування на "після перемоги". Бо для початку Rheinmetall має вирішити питання із шасі, а потім розгорнути виробництво цієї машини.

KF51 Panther

Далі основним залишиться питання сумісності 130-мм гармати зі стандартами НАТО, а головне - створення відповідних запасів нових боєприпасів. Нарешті лише після цього можливо розглядати бойову ефективність танка з боєзапасом у 20 пострілів, коли задача такої машини не тільки нищити ворожі танки та іншу бронетехніку, але й підтримувати піхоту знищуючі вогневі точки противника та живу силу.

KF51 Panther

Але в цій ситуації важливий інший аспект. У Rheinmetall чудово розуміють, що після перемоги Україна стане одним з найбільших покупців озброєння, бо необхідно буде переозброїти десь 200-300-тисячні збройні сили. А це більше ніж армія Франції або Німеччини. Тобто це величезні програми переозброєння на десятки років за всіма видами озброєння, які мають базуватися на локалізації виробництва.

Й тому вже зараз йдуть заочні перегони з іншими оборонними гігантами у конкуренції з якими Rheinmetall робить ставку якраз на свої новітні розробки, які звісно можуть бути адаптовані під будь-які бажання замовника. А для України важливішим буде проведення конкурсних порівняльних випробувань на основі реального бойоовогу досвіду, забезпечення ідеальних умов для інвестицій та створення західними компаніями спільних виробництв із максимально широкою локалізацією виробництва.

Читайте також: Про субмарини із Tomahawk для України можна навіть не жартувати, там уже Австралія зайняла чергу до 2040 року