xcounter
#

Новий німецький танк має важити не більш як 50 тонн: як хочуть "викрутитися", щоб машина "схудла" на 20 тонн

9370
Фото: KMW
Фото: KMW

Німці вже мають ідеї, як це можна зробити, але питання в тому, наскільки таке рішення буде життєздатним

Новий танк Бундесверу повинен мати бойову масу не більш як 50 тонн – таку цифру озвучив інспектор німецької армії генерал-лейтенант Альфонс Майс, і це насправді може бути серйозною проблемою для конструкторів основного бойового танка, розповідає польське видання Defence24.

Для порівняння – маса танка Leopard 2A7 становить 64,5 тонни (Leopard 2A7+ – понад 70 тонн), американського Abrams у версії M1A2SEP v.3 – 66,8 тонни, британського Challenger 2 – 62,5 тонни. Німці ж хочуть, щоб їхній танк "схуд" на 15-20 тонн і звичайно, що за таких умов радикальних змін має зазнати броня машини.

Читайте також: У Німеччині назвали максимальну кількість Leopard 1, яку можливо передати Україні із запасів промисловості
kf51 panther
Фото: Defence24.pl

У зв’язку з такими доволі непростими вимогами для танка – зменшити вагу броні і (критично бажано) зберегти її здатність протистояти сучасним загрозам – німецька компанія Rheinmetall Protection Systems наразі розробляє нову концепцію так званої "гібридної броні", яка являтиме собою поєднання композитної броні та вбудованої в неї системи активного захисту.

Ця система отримала назву StrikeShield і вона побудована на базі комплексу активного захисту ADS (Active Defense System). Її принцип роботи такий: датчики системи визначають ворожий снаряд, що летить в бік танка, і обирають той модуль, який буде його знешкоджувати, водночас задача композитної броні у такому випадку – "затримати" уламки знищеного боєприпасу. Водночас ті модулі, які "вистрілили", можна буде доволі легко замінити на нові.

Таке рішення має допомогти зменшити броню танка, але поки що до нього залишається низка питань. Так, кількість модулів, які можуть перехоплювати ворожі снаряди, обмежена, що в поєднанні з тоншою композитною бронею може створювати ситуації, коли така система не може забезпечити належний захист машини.

Зрештою, говорячи про системи активного захисту, то наразі є актуальним питання перехоплення бронебійних снарядів APFSDS – хоча роботи у цьому напрямку ведуться буквально роками, ефективність таких систем проти них наразі є лише "задовільною".

Читайте також: Leopard 2: які є версії машини й на що треба звертати увагу для того, щоб їх відрізнити