xcounter
#

У Німеччині назвали максимальну кількість Leopard 1, яку можливо передати Україні із запасів промисловості

21652
Leopard 1
Leopard 1

Формально запасів Leopard 1 у Німеччині може вистачити на дві танкових бригади, але треба максимально уважно дивитися на версію машин, а також стан, від якого залежать строки передачі

Німецькі компанії Rheinmetall та Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft мають власні й доволі значні запаси танків Leopard 1. До рук сами приватних компаній вони потрапляли у міри зняття машин з озброєння Бундесверу, а сам цей процес завершився у 2010 році.

Загалом у цих двох компаніях, як пише німецьке Handelsblatt з опорою на власні джерела, 187 Leopard 1, з них 88 у Rheinmetall та 99 у Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft. Але стан цих машин абсолютно різний й деякі з них, з огляду на все, просто недоцільно відновлювати. Це загальний максимальний ресурс, який може бути додатково скорочений через те, що частину машин знадобиться розібрати на вузли та агрегати для того, щоб встановити на інші.

Читайте також: Де згниють десятки Ми-17 і Ми-35 та Х-101​ з пристроєм для відстрілу "хибних цілей": новини й події тижня війни від Defense Express

Тому максимальна кількість Leopard 1, які можуть бути передані із запасів оборонної промисловості Німеччини, як пише видання, складає до 160 машин. Окрім того, під питанням залишаються строки відновлення танків. Зокрема у Rheinmetall ще декілька тижнів тому повідомили доволі приголомшливі строки відновлення бронемашин.

Leopard 1
Leopard 1A5 ще у строю навіть у деяких країнах НАТО

Так технологічний цикл розконсервації може становити від декількох місяців для танків, які збереглись у найкращому стані, до понад пів року. І загалом постачання машин може тривати весь поточний рік й потребує вливання "декілька сотень мільйонів євро".

Формально до цієї позначки можливо додати до 29 Leopard 1, які досі перебувають у запасі Бундесверу. Але їх стан також невідомий, як й загалом не відомі точні версії танків. Але якщо брати максимальний ресурс приватних компаній та німецьких збройних сил цілком можливо вийти на позначку близько 200 машин, тобто фактично повний парк двох танкових бригад.

До цієї позначки можливо додати запаси бельгійського бізнесмена Фредді Верслуїса, а це ще 50 одиниць Leopard 1 з яких придатних до використання не більше 33 машин. При цьому необхідно враховувати, що це Leopard 1A5, але з машини знято додаткове бронювання башти.

Нагадаємо, що відносну реальну бойову ефективність, хоча й на доволі спірному рівні, можуть мати лише Leopard 1A5, які проходили модернізацію з кінця 80-х років. Ці машини вже мають повноцінний тепловізійний приціл та систему керування вогнем EMES 18 наближеною до системи Leopard 2A4.

Але навіть для танків старіших версій є варіанти, які дозволять перетворити їх на доволі ефективне, а головне - потрібне для ЗСУ озброєння.

Читайте також: Скільки заводів у США виробляють Javelin та M142 HIMARS, і чи є дефіцит комплектуючих