xcounter
#

Де згниють десятки Ми-17 і Ми-35 та Х-101​ з пристроєм для відстрілу "хибних цілей": новини й події тижня війни від Defense Express

16369
Бразильські Ми-35, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бразильські Ми-35, ілюстративне фото з відкритих джерел

Десятки гелікоптерів згниють замість того, щоб "полетіти" в ЗСУ та інші події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Танк за один франк"

Швейцарія має майже сто "вільних" Leopard 2 і, оскільки вона все ж таки не планує нехтувати нейтралітетом у питанні безпосереднього постачання зброї воюючим країнам, то у країні запропонували хитрий план, як ці танки можуть поїхати в ЗСУ.

Читайте також: У рашистів були ракети Х-15 до літаків Ту-22М3, але вони кудись "зникли"

Так, вони пропонують продати списані танки іншим країнам Європи – Польщі, Чехії та Словаччині, які, у свою чергу, поставлять вже власні танки Україні. Танки продадуть за символічний один франк, але за однієї умови – що саме швейцарські Leopard 2 ніколи не будуть реекспортовані в Україну.

Україна могла б отримати декілька десятків Ми-17 та Ми-35

Втім, ці машини згниють як металобрухт. Президенти Бразилії та Колумбії публічно відхилили запит США на передачу зброї радянського чи російського виробництва, яка могла б зміцнити Збройні Сили України. Свою відмову керманичі цих латиноамериканських держав пояснили "прихильністю мирного врегулювання" війни РФ проти України.

Ми-17
Ми-17 колумбійських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зокрема, як пояснює видання, Колумбія прямо відмовилась передати Україні свої вертольоти Ми-8 та Ми-17. Бразилія поки що публічно заявляла про відмову віддати для нашої країни свої танкові снаряди до Leopard 1 та Leopard 2, але це може означати й також, що бразильці не стануть віддавати для ЗСУ свої ударні вертольоти Ми-35 російського виробництва, котрі й так "прикуті до землі" через відсутність технічного обслуговування.

ЗСУ "підказали" Ізраїлю, які гармати "з божевільною швидкістю" треба встановити на їхні новітні БТР

Армія оборони Ізраїлю планує закупити нові гармати для своїх колісних бронетранспортерів Eitan і що зброю для бронемашин обирали після того, як "ретельно вивчили досвід бойових дій в Україні".

Бронетранспортер Eitan, фото ілюстративне
Бронетранспортер Eitan, фото ілюстративне

Бронетранспортери отримають 30-мм гармату, саме її рекомендували старші офіцери сухопутних військ ЦАХАЛУ. Як стверджується, ці гармати мають "вести вогонь з божевільною швидкістю, що дозволить маневреним силам піхоти підвищити рівень захищеності та незалежності у польових умовах".

Як рашисти пропонували Румунії відремонтувати радянську "Варшавянку" в обмін на зерно

У 2022 році Франція та Румунія підписали лист про намір закупити як мінімум дві дизель-електричні субмарини проекту Scorpene для румунських ВМС, орієнтовні затрати на що мають скласти 500 мільйонів євро. Та можуть виявитись значно більшими, бо експерти вважають, що Румунії насправді потрібно мінімум 3 субмарини.

Румунська субмарина Delfinul
Румунська субмарина Delfinul, що належить до радянського проекту 877, ілюстративне фото з відкритих джерел

В цьому контексті виникає питання про долю єдиної румунської субмарини Delfinul, що належить до радянського проекту 877 "Варшаванка", і відновлення якої в теорії могло би зекономити ресурси. Доля цього підводного корабля насправді така – ще з 1996 року румунський Delfinul стоїть в сухому доці, з того часу в море не виходив взагалі, а цифра можливих затрат робить відновлення в принципі недоцільним. Що з цього вийшло – розповідаємо в нашому матеріалі.

У РФ модернізували ракети Х-101 для прориву ППО та встановили спеціальні пастки, але за доволі дивною логікою

На російських крилатих ракетах Х-101 були помічені нові блоки, які викликали значний інтерес, в тому числі й у західних ЗМІ. На одному з фото знищеної 26 січня крилатої ракети, яку опублікувало Командування Повітряних Сил був помічений новий блок доволі схожий на станцію встановлення перешкод.

Пастки на Х-101
Пастки на Х-101

Водночас Defense Express звернувся до власних джерел для того, щоб прояснити ситуацію та отримав детальні фото самого блоку та пояснення щодо його призначення.

Читайте також: Що це за радянський комплекс РК-55 "Рельеф", на основі якого РФ створила "Искандер-К"