xcounter
#

Що це за радянський комплекс РК-55 "Рельеф", на основі якого РФ створила "Искандер-К"

24472
Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Або як Кремль сам себе "перехитрив", коли намагався обійти обмеження по ракетам середньої дальності в Європі

В одній із наших недавніх публікацій, в контексті передачі Білорусі рашистських ОТРК "Искандер" Defense Express згадував зокрема, що російська Р-500 по суті походить від ракети КС-122 радянського комплексу РК-55 "Рельеф", що були утилізовані в 1989 році після укладення угоди РСМД по ракетам малої та середньої дальності в Європі. І котрі були "реанімовані" уже за часів Путіна. Ну а сьогодні ми коротко розповімо, що це був за комплекс РК-55 "Гранат", і які він мав особливості.

Якщо в загальних рисах, то РК-55 з ракетою КС-122 був по суті наземною версією авіаційної КР типу Х-55. Паралельно радянські конструктори також "вивели гілку" із крилатою ракетою КС-10 "Гранат" морського базування, що також походила від Х-55. Так, Кремль справді намагався скопіювати американський Tomahawk, який у часи "Холодної війни" мав наземну версію під індексом BGM-109 Griffon.

Читайте також: Рашисти хотіли балістичну ракету середньої дальності "Рубеж", але натомість зосередились на "Искандер-К"
Радянський ракетний комплекс РК-55 "Рельеф", архівне зображення з відкритих джерел

Власне, як стверджують самі рашисти, хронологія так і виглядає – уже в 1983 році США прийняли на озброєння ракетний комплекс середньої дальності BGM-109 Griffon, а лише в 1984 році Кремль дає офіційне розпорядження почати роботи по комплексу РК-55 "Гранат" (перші роботи по якому насправді стартували ще у 1976 році). Вказівка на фактичний час початку робіт тут має місце, бо за "офіційною версією" виходить, що за проміжок лише в 2 роки (тобто до 1986 року) росіяни впорались і з розробкою самої КР, і з розробкою мобільної пускової установки на 6 ракет.

Офіційно РК-55 "Рельеф" був поставлений на озброєння у 1986 році, до 1988 року Кремль накопичив 80-84 ракети типу КС-122 та шість машин з ПУ (що заодно вказує, що середній темп виробництва на той момент складав в середньому до 40 КР та до 3 машин з ПУ на рік). Відомо, що КС-122 мала дальність стрільби до 2600 – 2900 км при швидкості польоту 0,8 Мах та могла нести БЧ масою в 200 кг.

Зовнішній вигляд КС-122, архівне зображення з відкритих джерел

Цікаво, що у відкритих джерелах є такий "розброс" - в одній із версій рашисти стверджують, що в рамках угоди РСМД були утилізовані усі 84 серійні ракети РК-122, в іншій – що були утилізовані лише 80 ракет цього типу. Схоже, що більш ймовірною є саме друга версія, і "збережені" РК-122 уже за часів Путіна і використав Кремль, щоб "відродити" таку крилату ракету але уже під індексом Р-500 для комплексу "Искандер-К".

Далі може виникнути цілком закономірне питання – а чому ж тоді Кремль не став виготовляти "Искандер-К" рівно у тій же конфігурації, як у РК-55 "Гранат"? Бо ж, як бачимо, тепер машина із ПУ розрахована на дві, а не на шість крилатих ракет. Врешті, можемо подивитись хоча б на китайський ракетний комплекс CJ-10, що також має позначення DF-10A та має підозріло схожу як мінімум візуальну подібність до радянського РК-55 "Гранат" (навіть якщо врахувати, що китайський "виріб" має ПУ лише на три крилаті ракети).

Китайський CJ-10, він же DF-10A із копією Х-55, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Тут можемо будувати таке припущення – Кремль зробив "Искандер-К" таким, як він є візуально та не став буквально копіювати РК-55 "Рельеф" саме із логіки "стратегічного маскування". Як мінімум – щоб не давати "візуальних зачіпок" для оцінки можливого арсеналу своїх крилатих ракет наземного базування. Пригадаймо – Кремль до останнього приховував, що у нього є КР типу 9М729, яка має дальність стрільби понад 500 км, а відтак не вписується в задані угодою РСМД обмеження.

Читайте також: Скільки у рашистів залишилось крилатих ракет до ОТРК "Искандер", і наскільки вони небезпечні