xcounter
#

Рашисти хотіли балістичну ракету середньої дальності "Рубеж", але натомість зосередились на "Искандер-К"

42215
Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел
Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел

Якби росіяни довели цей проект до кінця, у них було б на один засіб ураження більше, проти якого була б безсила наша протиповітряна оборона

Кремль все ще хоче отримати балістичні ракети від Ірану. Тут розрахунок орків опирається лише на один елемент – у нас поки що ще нема відповідних засобів протиракетної оборони, які могли б знищувати балістичні цілі. Але такі засоби скоро будуть, тому "вікно можливостей" в РФ тут обмежене.

В цьому контексті варто згадати про таку річ – задовго до повномасштабного вторгнення в Україну Кремль хотів отримати власні балістичні ракети середньої дальності (БРСД), які б дозволили "накривати" цілі в Європі на дистанції в 2000-6000 км. Проект по розробці таких БРСД мав індекс РС-26 "Рубеж", до кінця завершений не був. Через що, на щастя, Кремль сам звузив своє "вікно можливостей" в тому числі для ударів по Україні. Тому, наприклад, уже вимушений вдаватись до такого нонсенсу, як то застосування гіперзвукового "Кинжалу" для ударів по енергетичним об’єктам.

Читайте також: Росіяни "стукнули" в ДТП рідкісну машину до ракетного комплексу "Тополь" (фото)
Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел

Самі рашисти свій проект БРСД під індексом РС-26 "Рубеж" описували як "полегшений Ярс", в сенсі що ця розробка багато у чому опиралась саме на міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) "Ярс", котра стоїть на озброєнні Ракетних військ стратегічного призначення (РВСН) РФ.

Детальної інформації про характеристики цього проекту було вкрай мало навіть у відкритих джерелах рашистів. Хіба що – дальність польоту РС-26 "Рубеж" мала коливатись від 2000 км до понад 6000 км, щоб цей вид зброї за формальними критеріями належав уже до МБР, та не підпадав під дію угоди РСМД (про ліквідацію ракет малої та середньої дальності в Європі). Ця БРСД мала бути мобільною, базою мало виступати 6-вісне шасі від мінського МКЗТ.

Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел

Детальних і точних зображень РС-26 "Рубеж" у відкритому доступі не було, є хіба що "довільні варіації" по темі зовнішнього вигляду. Були лише твердження, що в проміжок до 2015 року росіяни змогли провести 5 випробувальних пусків "Рубежа", із яких 4 успішні. Нема точної інформації, який саме тип бойової частини мав би стояти на РС-26 "Рубеж" - моноблочна чи роздільна (з декількома боєзарядами); лише "конвенційна" звичайна, чи ядерна "спецБЧ" також.

Неочікувано для самих рашистських коментаторів, Кремль на початку березня 2018 року вирішив остаточно «поховати» проект РС-26 "Рубеж", вилучивши його із державної програми озброєнь (ГПВ) на 2018-2027 роки. Офіційних заяв по темі такого рішення не було, тому рашисти почали самі вигадувати пояснення. Мовляв, Кремль просто пішов на черговий "акт доброї волі" перед "західними партнерами", щоб не "підважувати" угоду РСМД. Хоча, схоже, тут причина є набагато прозаїчнішою – банальна нестача ресурсів, визнати яку для РФ виглядало "смерті подібно".

Рашистська МБР "Ярс" у мобільному виконанні, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо виходити із того, що РС-26 "Рубеж" мав бути "полегшеним Ярсом", то це уже якби натякало, що виробництво таких БРСД було б вкрай обмеженим. Раз сама РФ за 20 років серійного виробництва змогла виготовити лише 170 МБР "Ярс" у шахтному та мобільному виконанні. (Для порівняння – лише ракет РСД-10 "Пионер" Радянський Союз мав порядка 800 одиниць).

Очевидно, саме через це Кремль і "порізав" проект РС-26 "Рубеж", та зосередився на крилатих ракетах типів 9М728 та 9М729 до комплексу "Искандер-К" (який все рівно виявився "порушником" угоди РСМД). Тим більш, що й арсенал цих крилатих ракет середньої дальності у росіян був також обмежений – до 100 одиниць на момент вторгнення, і ще + 20 виготовлених ракет за весь час повномасштабної війни проти України.

Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Кремль відстріляв 1000 ракет "Скад" по Афганістану та 250 ракет по Чечні, і це йому також не допомогло