xcounter
#

Скільки у рашистів залишилось крилатих ракет до ОТРК "Искандер", і наскільки вони небезпечні

21078
Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Такий ракетний комплекс може мати одну "непомітну" перевагу над стратегічними бомбардувальниками із Х-101 та Х-555. Яку саме – розповідаємо нижче в тексті

Міністр оборони України Олексій Рєзніков опублікував інфографіку з оновленою оцінкою запасів ракет рашистів станом на 3 січня 2023 року. В якій зокрема вперше за весь час повномасштабного вторгнення РФ в Україну були заявлені наші офіційні оцінки по кількості крилатих ракет типів 9М728 (також зустрічається під позначенням Р-500) та 9М729 до ОТРК "Искандер".

За даними нашого оборонного відомства, станом на 23 лютого 2022 року мали загалом до 100 КР до комплексу "Искандер", протягом війни було виготовлено ще + 20 ракет обох типів (середній темп виробництва – по 2 ракети в місяць). Загалом відстріляли 68 одиниць, і так залишилось лише 52 крилаті ракети 9М728 та 9М729.

Читайте також: Кремль справді може мати "недоторканний запас" ракет, але береже хіба що "Калібри"
Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Величина насправді не така й мала, якщо зважити на те, що за оцінками МОУ, росіяни зараз мають лише 59 крилатих ракет "Калибр" (при щомісячному виробництві в 15 одиниць). Відповідно, є підстави припускати, що у найближчий час орки можуть почати активніше використовувати не тільки балістичні, але й крилаті ракети до комплексів "Искандер". Тому є підстави ще раз поговорити про характеристики таких КР.

Головна характеристика, яка може відрізняти між собою крилаті ракети типів 9М728 та 9М729 – фактична дальність польоту. По 9М728 заявлена дальність стрільби складає 500 км. По 9М729 західні аналітики припускали, що ця ракета може мати фактичну дальність стрільби близько 1500 км, що було по суті порушенням умов угоди РСМД (про ліквідацію ракет малої та середньої дальності), дотримуватись якої РФ припинила у серпні 2019 року.

Підготовка до пуску крилатої ракети 9М728 комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

У відкритих джерелах даних є припущення, що ракети обох типів 9М728 та 9М729 мають ідентичну масу БЧ – 480 кг, та ідентичну швидкість польоту – дозвукова, близько 900 км/год. Так виходить, що КР до ОТРК "Искандер" можуть завдавати інфраструктурі України такої ж шкоди, як ракети типів Х-101 і Х-555 та морські "Калібри". Але й також – що наша ППО може збивати крилаті "Іскандери" настільки ж ефективно, як і їх "братів по зброї" повітряного та морського базування.

У відкритому доступі були вказівки про те, що для виготовлення 9М728 рашисти використовували зокрема західні чіпи 1980-х років. Але попри такі "технологічні спрощення", російський ВПК по невідомим організаційним причинам форсувати виробництво таких КР не став. Усього 68 випущених крилатих ракет обох типів – показник "скромний" на тлі цифр по відстрілу інших видів ракетного озброєння росіян.

Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Кількість згадок про застосування "Искандер-К" у відкритих джерелах можна перерахувати на пальцях однієї руки: 3 березня 2022 року було повідомлення про запуск Р-500 по Києву; у травні 2022 року рашисти випустили три КР цього типу по полігону на Дніпропетровщині, дві збили, одна влучила у ціль; у вересні минулого року було повідомлення, що наша ППО збила одразу три ракети "Искандер-К" над Дніпропетровською областю.

Не варто виключати, що успішна доставка "бавовни" по об’єктам стратегічної авіації РФ може підштовхнути орків до активнішого застосування крилатих "Іскандерів" для ударів по інфраструктурі України. Хоча б тому, що машина з ПУ комплексу "Искандер-М" - на порядки компактніший об’єкт, аніж летовище "Енгельс", відповідно такий об’єкт буде складніше уразити імпровізованим засобом доставки "бавовни" на базі радянського БПЛА "Стриж".

Підготовка до пуску крилатої ракети комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Чому ВМС України рахують рашистські кораблі з "Калібрами" аж в Середземному морі