xcounter
#

Кремль справді може мати "недоторканний запас" ракет, але береже хіба що "Калібри"

Пуск ракети "Калибр", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск ракети "Калибр", ілюстративне фото довоєнних часів
30226

Росіяни демонструють нелінійний темп відстрілу ракет, який мало як корелюється із темпами виробництва

Ракетний удар рашистів по мирним містам України 31 грудня 2022 року мав одну суттєву особливість, на яку поки ніхто не звернув увагу: ворог вперше за тривалий час не використовував крилаті ракети морського базування "Калибр". Із дозвукових КР були використані лише Х-101 та Х-555 повітряного базування, також були задіяні балістичні ракети до ОТРК "Искандер".

Три дні вистачило рашистам лише для того, щоб накопичити декілька нових КР типу Х-101, цикл виробництва яких складає якраз до 4 діб. Відсутність у цій "масі залпу" ракет "Калибр" навряд чи пояснюється можливим дефіцитом. Бо, наприклад, орки без тіні сумніву відстріляли свої балістичні "Іскандери", котрі для них стали взагалі "на вагу золота". Міноборони України наводило оцінку, що на 18 листопада 2022 року ЗС РФ мали в своєму розпорядженні лише 119 балістичних ракет до цього ОТРК або 13% від довоєнного запасу. А щомісячний обсяг виробництва коливався на рівні 4-5 одиниць.

Читайте також: Гітлер теж влаштував масований удар на Новий рік, але це його не врятувало від поразки
Підготовка до пуску балістичної ракети рашистського ОТРК "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Оцінку по темпам виробництва саме крилатих ракет ворога – нові цифри можемо взяти з інтерв’ю представника Головного управління розвідки Міноборони України Вадима Скібіцького для "РБК-Україна" від 4 січня 2022 року. Там він заявляє, що зараз рашисти виготовляють на місяць до 50 КР усіх типів - до 30 ракет типу Х-101 та 15-20 ракет "Калибр".

Якщо опиратись на слова того ж Скібіцького в коментарі для The New York в грудні 2022 року, то виходить, що ще місяць назад росіяни мали значно менші темпи виробництва ракет, загалом до 40 одиниць Х-101 та "Калибр" щомісячно. При цьому в російського ВПК вийшов доволі цікавий "перекос" - вони почали виготовляти удвічі більше ракет Х-101, аніж "Калибр", 240 одиниць проти 120 одиниць. Хоча до повномасштабного вторгнення в Україну ворог мав доволі рівномірні темпи виробництва поповнення свого "ракетного арсеналу" - щороку в середньому по 120 ракет обох згаданих вище типів.

Пуск ракети "Калибр", ілюстративне фото довоєнних часів

Рашисти демонструють здатність постійно поповнювати свій запас дозвукових крилатих ракет для нових ударів по Україні. Водночас при цьому ми можемо почути від представників воєнно-політичного керівництва нашої держави про те, що росіяни мають запас ще на 2-3 масовані удари по нашій цивільній інфраструктурі з поправкою на те, що "маса залпу" складатиме не менше 80 ракет.

Така оцінка виходить із того, що за своїми нормативами ЗС РФ не можуть відстріляти в нуль весь свій запас крилатих ракет, якусь кількість потрібно залишити на випадок гіпотетичної "війни проти НАТО". Відповідно, має лишатись "недоторканний запас", який чисто з "технологічних" мотивів не буде використано для ударів по Україні.

Завантаження ракет "Калибр" на підводний човен рашистів, фото з відкритих джерел

Судячи з усього, якщо у росіян і є такий "недоторканний запас", то в ньому умовно "зарезервовані" хіба що "Калібри". З однієї сторони, темпи відновлення запасу таких КР доволі малі – до 15-20 ракет на місяць. З іншої сторони, якщо брати оцінку Міноборони України на 18 листопада 2022 року, то серед дозвукових крилатих ракет у рашистів найбільше лишалось саме КР "Калибр" - 229 одиниць, проти 132 одиниць Х-101 та 150 одиниць Х-555. І навряд чи за останні півтора місяці таке співвідношення радикально помінялось.

Врешті, є ще такий емпіричний критерії. Уже неоднократно були "сигнали", що орки використовують Х-101 буквально "з конвеєру", в крайньому епізоді ракета була виготовлена вже в 4 кварталі 2022 року. Водночас за всі 11 місяців повномасштабної війни ще ні разу не було "сигналу", що росіяни для ударів по Україні використали "Калібри" виробництва 2022 року.

Завантаження ракет "Калибр" на підводний човен рашистів в тимчасово окупованому Криму, червень 2022 року супутниковий знімок компанії Maxar
Читайте також: Рашисти хочуть добудувати Ту-160 і Ту-22М3 із радянських "заготовок", бо мають проблеми з носіями для КР