xcounter
#

Кремль відстріляв 1000 ракет "Скад" по Афганістану та 250 ракет по Чечні, і це йому також не допомогло

62228
Радянський ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел
Радянський ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел

Як тільки справа йде до затяжної війни, рашисти одразу стають неперебірливими у застосуванні ракетної зброї

Під час ударів по інфраструктурі України 26 січня 2023 року росіяни застосували зокрема аж дві гіперзвукові ракети "Кинжал", для ураження одного із об’єктів у Запоріжжі та удару по одному з об’єктів енергетики в Києві. Окрім того, орки вкотре застосували Х-55СМ з імітатором ядерної боєголовки на борту, одна з можливих версій – саме для відволікання сил нашої ППО.

Сам факт застосування гіперзвукової ракети по об’єкту енергоінфраструктури як неукріпленої цілі, та використання ракети з "ядерного арсеналу" для виснаження протиповітряної оборони виглядає екстремальним. Але нюанс в тому, що Кремль аж ніяк не вперше за останні 40 років використовує "надмірну" ракетну зброю, як тільки війна заходить у затяжну фазу.

Читайте також: Рашисти відстріляли за 2 роки майже 200 крилатих ракет по Сирії, і теж нічого не досягли
Радянський ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритих джерелах збереглась інформація, що за час війни в Афганістані (1979-1989 роки) росіяни відстріляли майже 1000 ракет 8К14 до оперативно-тактичного комплексу Р-17 "Ельбрус". більш відомого як "Скад". І що ще близько 250 таких ракет рашисти відстріляли під час війни проти Чечні у 1999-2001 роках.

Комплекс "Ельбрус" в радянській армії призначався в першу чергу для застосування ядерної зброї або іншої зброї масового ураження у випадку "великої війни". Та мав заявлений показник ймовірного відхилення від цілі порядка 500 метрів. Фугасні боєголовки до "Скадів" виготовлялись або для ракет на експорт, або для проведення контрольно-навчальних стрільб.

Радянський ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел

Нормативний строк служби ракети 8К14 міг складати до 25 років, і на початок 1980-х років на складах радянської армії накопичилось достатньо багато "Скадів", які потрібно було вже утилізувати. Так Кремль і прийняв рішення застосувати "Ельбрус" для війни в Афганістані. Показово, що радянський ВПК мусив збільшити виробництво звичайних БЧ до таких ракет. Але орки при цьому знайшли імпровізований спосіб, як збільшити руйнівну силу своїх "Скадів" - стріляти на мінімальну дальність, щоб залишки пального та окислювача також були уражаючим елементом.

Так, це може виглядати парадоксально, але росіяни за допомогою авіарозвідки в Афганістані знайшли настільки багато "укріпрайонів" та "баз противника", для ураження яких знадобилась аж 1000 ракет до ОТРК "Ельбрус", окрім ще бомбовозів стратегічної авіації типів Ту-16, Ту-22М2 та Ту-22М3.

Розгорнутий в Афганістані радянський "Скад", ілюстративне фото з відкритих джерел

Рішення застосувати ракети "Скад" для війни проти Чечні в 1999-2001 роках Кремль ухвалив зі схожих мотивів. Мовляв, на складах армії РФ на той час досі зберігалась велика кількість ракет 8К14 із давно "пропущеним" строком утилізації. Рашисти вирішили "утилізувати" ці ракети відстрілом по "цілям противника". І щоб таким чином "позбутись" від 250 "Скадів", росіянам знадобився проміжок у 18 місяців, між жовтнем 1999 року та квітнем 2001 року, із середнім темпом відстрілу 14 балістичних ракет в місяць.

Настільки масштабне застосування ОТРК "Ельбрус" в обох війнах не принесло Кремлю бажаного перелому. Але схоже, цим рашисти не надто переймались.

Радянський ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Ракети "Скад": чи зможе РФ витягнути їх зі зберігання для ракетних ударів по Україні