xcounter
#

Рашисти відстріляли за 2 роки майже 200 крилатих ракет по Сирії, і теж нічого не досягли

11244
Пуск російської Х-101 із Ту-95МС для удару по Сирії в 2017 році, зображення з відкритих джерел
Пуск російської Х-101 із Ту-95МС для удару по Сирії в 2017 році, зображення з відкритих джерел

Але уже тоді РФ "напрацювала" той формат ракетних ударів, який потім використала для руйнування інфраструктури України

Кремль 11 січня 2023 року призначив нового "командувача СВО", і ним став начальник генштабу ЗС РФ Валєрій Гєрасімов. Його "попередник" Суровікін був понижений в статусі до посади заступника "командувача СВО" та в принципі "не вилетів з обойми" лише "завдяки" своїй посаді головнокомандувача "ВКС РФ", бо дії сухопутного та повітряного "компонентів" сил вторгнення потрібно між собою узгоджувати.

Звільнення Суровікіна та призначення замість нього Гєрасімова відбулось без жодних превентивних "інсайдів". Через що, наприклад, в медіапросторі уже можна зустріти припущення на тему "так чи буде Кремль продовжувати систематичні обстріли енергоінфраструктури, чи ні", тим більш, що саме Суровікін вважався їх "ідеологом".

Читайте також: Кремль справді може мати "недоторканний запас" ракет, але береже хіба що "Калібри"
Пуск російської Х-555 із Ту-160 для чергового удару по Сирії, зображення з відкритих джерел

Найкращий критерій істини – лише практика. Тому замість навіть проміжних висновків тут варто пригадати таку історичну паралель. В проміжок з жовтня 2015 року по жовтень 2017 року рашисти завдали 20 ударів, під час яких відстріляли аж 200 крилатих ракет різних типів по цивільній інфраструктурі в Сирії. І це був саме той випадок, коли КР як "неконвенційний" вид зброї застосовувався по неконвенційним цілям, скоріше для психологічного залякування.

За 2 роки кампанії ракетних ударів Кремль відстріляв майже еквівалент річного обсягу виробництва Х-101 та "Калибр" (240 крилатих ракет обох типів), і в цьому випадку також не добився жодного військового результату. Про це свідчить хоча б факт продовження бойових дій у Сирії, де РФ і далі "наглухо застрягла", хоч і вимушена знімати частину сил та перекидати на поле бою в Україні. Ну і власне той факт, що ІДІЛ аж ніяк не припинило своє існування, хоча росіяни прозвітували про безліч знищених "штабів" цієї структури в рамках ракетних ударів.

Запуск рашистських ракет "Калибр" із акваторії Каспійського моря по інфраструктурі в Сирії, зображення з відкритих джерел

Якщо деталізувати, то в 4 епізодах росіяни відстріляли по Сирії 37 крилатих ракет типів Х-555, мінімум 56 крилатих ракет типу Х-101 в шести епізодах, та мінімум 96 ракет "Калибр" у 14 епізодах.Показово, що першими "в хід" пішли саме ракети "Калибр" - 26 одиниць під час удару 7 жовтня 2015 року з кораблів Каспійської флотилії ВМФ РФ.

Найбільш масовим був саме обстріл 20 жовтня 2015 року, коли орки застосували одночасно 18 "Калібрів", 16 ракет Х-101 та 14 одиниць Х-555, загалом 48 ракет в одному залпі. І схоже, це був саме той момент, коли орки напрацювали формат майбутніх ракетних ударів для знищення інфраструктури України - "комбінування" різних типів КР, із "ранжуванням" по кількості від найбільш масових до найбільш дефіцитних крилатих ракет.

Пуск російської Х-555 із Ту-160 для чергового удару по Сирії, зображення з відкритих джерел

Середній інтервал між ударами КР по інфраструктурі Сирії складав близько 5 тижнів, тому тут складно в ретроспективі припускати, які саме військові чи технологічні фактори могли визначати інтервал між обстрілами. Але з іншої сторони, тоді росіяни воювали проти "противника", що не мав ППО та не міг в короткі строки організовано відновлювати свою інфраструктуру.

Рашистські військові відрізняються з однієї сторони вмінням "рухатись в колії" раніше здобутого досвіду, а з іншої – робити доволі неочікувані помилки, опираючись на той самий досвід. Тому цілком ймовірно, що в Кремлі можуть вирішити й продовжити кампанію ракетних ударів по інфраструктурі України, навіть якщо раніше такі удари не принесли росіянам бажаних плодів.

Х-101 під крилами Ту-95МС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи справді рашисти мають запас лише на 2-3 обстріли, і скільки ракет за місяць вони здатні виготовляти