xcounter
#

Україна могла б отримати декілька десятків Ми-17 та Ми-35, але ці машини згниють як металобрухт

75938
Бразильські Ми-35, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бразильські Ми-35, ілюстративне фото з відкритих джерел

Країни Латинської Америки вирішили, що торгувати з РФ їм начебто вигідніше, аніж передати США й так не потрібну зброю

Президенти Бразилії та Колумбії публічно відхилили запит США на передачу зброї радянського чи російського виробництва, яка могла б зміцнити Збройні Сили України. Свою відмову керманичі цих латиноамериканських держав пояснили "прихильністю мирного врегулювання" війни РФ проти України. Про це пише Infodefensa.

Зокрема, як пояснює видання, Колумбія прямо відмовилась передати Україні свої вертольоти Ми-8 та Ми-17. Бразилія поки що публічно заявляла про відмову віддати для нашої країни свої танкові снаряди до Leopard 1 та Leopard 2, але це може означати й також, що бразильці не стануть віддавати для ЗСУ свої ударні вертольоти Ми-35 російського виробництва, котрі й так "прикуті до землі" через відсутність технічного обслуговування.

Читайте також: Україна могла б отримати батальйон бронемашин Piranha III, але вони поїхали до Молдови
Ми-17 колумбійських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

The Military Balance 2022 вказує, що збройні сили Колумбії мають в своєму розпорядженні 19 вертольотів типів Ми-8 та Ми-17, хоча Infodefensa говорить про наявність 26 машин цього типу, із яких мінімум 8 просто уже перетворились на металобрухт. В розпорядженні Бразилії є 12 вертольотів типу Ми-35, які були куплені в 2008 році за 365 мільйонів доларів (за тодішнім курсом), і котрі були виведені із строю бразильських ВПС у лютому 2022 року по причині свого поганого технічного стану.

Президент Мексики також заявляв, що стане постачати зброю "в зону конфлікту" між Україною та РФ. В розпорядженні мексиканських ВПС є 16 вертольотів типу Ми-17.

Мексиканський Ми-17, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якби країни Латинської Америки позитивно відповіли на запит США, в теорії армійська авіація ЗСУ могла би посилитись на декілька десятків вертольотів типу Ми-17 та Ми-35. Але схоже, нинішні власники цих машин воліють, щоб ці гелікоптери перетворились на металобрухт, аби не псувати свої відносини з РФ.

У випадку з тією ж Бразилією справа не тільки у тому, що ця країна є учасником так званого "блоку БРІКС", на який Кремль покладає дуже великі сподівання. Бразильська економіка вкрай залежить від поставок міндобрив з РФ. І це уже був фактичний мотив, чому Бразилія відмовила Німеччині на запит передати для України танкові снаряди до Leopard 1.

Ми-8 колумбійських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Німеччина таки хоче дати України Leopard 1, але тут тепер почала "заважати" Бразилія