xcounter
#

Німеччина таки хоче дати України Leopard 1, але тут тепер почала "заважати" Бразилія

29716
Німеччина таки хоче дати України Leopard 1, але тут тепер почала "заважати" Бразилія

Можливо, це була не найкраща ідея – просити 105-мм танкові снаряди для утилізації рашистів у країни, яка "відрізняється" лояльністю до Кремля

Уряд Німеччини звернувся до Бразилії з проханням передати 105-мм снаряди до танків Leopard 1, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва це прохання Берліну відхилив. Таке рішення бразильський керманич прийняв ще 20 січня 2023 року, після зустрічі з міністром оборони та головнокомандувачем збройних.

Однак на наступному тижні канцлер Німеччини Олаф Шольц планує все рівно відвідати Бразилію з візитом, тому не варто виключати, що питання танкових снарядів до Leopard 1 може виникнути знову. Про це йдеться в публікації бразильського видання Folha de S.Paulo.

Читайте також: Німецьке ЗМІ стверджує, що Берлін та Лондон можуть дати для ЗСУ танки Challenger 1
Leopard 1А5 веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Сам факт такого звернення Німеччини до Бразилії означає, що уряд ФРН таки хоче поставити Україні танки Leopard 1 зі складів промисловості, навіть якщо для їх відновлення знадобиться близько одного року. Німці просили у бразильців відносно невелику партію боєприпасів – на 25 мільйонів бразильських реалів, або ж на еквівалент понад 2 мільйони доларів.

Але в цій ситуації Бразилія вирішила для себе так – продавати такі снаряди Берліну з вимогою не передавати ЗСУ сенсу все рівно нема, тому краще уже напряму відмовитись продавати ці боєприпаси Німеччини, посилаючись на "небажання провокувати Росію". За даними The Military Balance 2022, бразильська армія має 41 танк Leopard 1A1BE та 220 танків Leopard 1A5BR, розробляє програму їх модернізації, але з форматом досі не визначилась.

Бразильські Leopard 1A5BR, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це уже насправді третій відомий за весь час війни випадок, коли Бразилія відмовляється передати необхідну для Україну техніку чи амуніцію. Тут мова не лише про епізод літа 2022 року, коли бразильці відмовились продати Німеччині 60 тисяч 35-мм снарядів до "зенітних танків" Gepard. Виявляється, в минулому році Україна намагалась напряму домовитись із Бразилією про купівлю від 100 до 1500 броньованих автомобілів Guarani, які виготовляє італійська Iveco на бразильських потужностях. Але й тут бразильці дали свою відмову.

Головна причина такої "лояльності" Бразилії до РФ – не стільки участь в блоку БРІКС, як залежність бразильців від поставок міндобрив російського виробництва. Бразильський агросектор останні 4 роки (2018-2022) перекривав 22% своїх потреб агрохімією із Росії. А тут Кремль ще й знайшов можливість, як "завдяки" санкціям "нагнути" бразильців та збільшити власний заробіток – фактичні поставки міндобрив у Бразилію з РФ упали на 1,3 млн тонн або до 8 млн тонн, заробітки росіян виросли на 58% або до 5,56 млрд дол.

Танки Leopard 1A5 на зберіганні в німецькому Фленсбурзі, фото - dpa/Constanze Emde
Читайте також: Німецький Leopard 1A5 для ЗСУ: мотлох чи дійсно потрібний нині танк - детальний огляд