xcounter
#

Німецьке ЗМІ стверджує, що Берлін та Лондон можуть дати для ЗСУ танки Challenger 1

16924
Британський танк Challenger 1, ілюстративне фото з відкритих джерел
Британський танк Challenger 1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ці ОБТ мають відмінні характеристики, але їх ще потрібно ще відремонтувати після колишніх "власників" з Йорданії

Німецьке видання Handelsblatt стверджує, що Велика Британія та Німеччина розглядають варіант викупити на Близькому Сході танки Challenger 1 британського виробництва, відремонтувати ці машини та поставити їх для Збройних Сил України.

Виконавцем робіт по таким танкам може стати RBSL, спільне підприємство німецького концерну Rheinmetall та британської BAE Systems, потужності якого розташовані безпосередньо на території Великої Британії. Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition.

Читайте також: "Крига скресла" і Leopard десятками поїдуть в ЗСУ: чи можна вже назбирати на танкову бригаду
Британський танк Challenger 1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що саме RBSL зараз виконує модернізацію британських Challenger 2 до стандарту Challenger 3 в рамках контракту на 800 мільйонів фунтів стерлінгів, укладеного в 2021 році. Відповідно, RBSL могло би взяти й роботи по відновленню Challenger 1 для ЗСУ.

Якщо ж Велика Британія та Німеччина таки домовляться про варіант із Challenger 1 для України, основним постачальником таких танків може стати Йорданія. За даними The Military Balance 2022 року, йорданська армія зараз виводить із експлуатації 80 танків FV4034 Challenger 1 та має на зберіганні ще + 300 танків цього типу, котрі також мають місцеве позначення Al Hussein.

Challenger 1, він же Al Hussein зі складу армії Йорданії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Головною перешкодою може виявитись технічний стан цих танків, бо невідомо, як саме Йорданія обслуговувала свої Challenger 1 після зняття з озброєння. Замість британських ОБТ армія Йорданії вирішила перейти на "колісні танки" Centauro 2 італійського виробництва саме з мотивів "бюджетної економії".

Але якщо виявиться, що німці та британські таки зможуть відновити колишні "йорданські" Challenger 1, то ЗСУ матиме додаткове посилення у танках, зокрема завдяки видатним характеристикам цих британських ОБТ. Наприклад, під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році британські військові на Challenger 1 знищили 300 радянських танків армії Іраку, не втративши жодного свого. Серійне виробництво танків цього типу стартувало у 1982 році.

Challenger 1, він же Al Hussein зі складу армії Йорданії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Challenger 1 озброєний 120-мм нарізною гарматою L11A5, боєкомплект – 64 снаряди, зокрема бронебійний підкаліберний APDS-T, бронебійний підкаліберний стабілізований APFSDS-T та уламково-фугасний HESH. Цей танк оснащений системою захисту Chobham, технології якоїх досі тримаються в секреті, і котрі забезпечують високий рівень живучості для машини.

Екіпаж Challenger 1 складає 4 особи, зокрема командир, механік-водій, навідник та заряджаючий. Танк оснащений дизельним двигуном Perkins Engines Company Condor V-12 потужністю на 1200 кінських сил, швидкість по шосе – до 56 км/год, запас ходу – 450 км.

Британський танк Challenger 1 під час операції "Буря в пустелі", архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: "Крига скресла" і Leopard десятками поїдуть в ЗСУ: чи можна вже назбирати на танкову бригаду