xcounter
#

"Танк за один франк" або хто має майже сто "вільних" Leopard 2 і хитрий план, як вони можуть поїхати в ЗСУ

29661
Швейцарський Pz 87, він же Leopard 2A4
Швейцарський Pz 87, він же Leopard 2A4

Швейцарські політики просувають "схему", за якою ЗСУ можуть "отримати" їхні танки за допомогою третіх країн

Минулого тижня Швейцарія, яка впродовж 11 місяців тримала сувору політику нейтралітету навіть щодо реекспорту зброї в Україну, пом’якшила свою позицію і дозволила іншим країнам постачати Україні зброю, яка вироблена у Швейцарії або ж має компоненти швейцарського походження. І от тепер, як розповідають у виданні Bloomberg, у Швейцарії ведуться активні дебати щодо того, яким чином ця країна може допомогти ЗСУ отримати більше танків Leopard.

Leopard 2A4
Швейцарські танки Leopard 2A4

Річ у тім, що Швейцарія має на зберіганні 96 танків Leopard 2A4 (Pz 87), які були законсервовані майже десять років тому "в бункері в горах" і які можна відновити для подальшого використання.

Читайте також: Компанія OIP має цілий склад зброї для ЗСУ, але ціна "золотих" Leopard 1 виросла ледь не до 1 млн євро

І хоча про безпосередню передачу цих танків Україні "не може й бути мови", бо Швейцарія не може відмовитися від свого нейтралітету, втім швейцарські політики мають доволі цікавий план, як саме ці танки можуть "потрапити" в ЗСУ.

Так, вони пропонують продати списані танки іншим країнам Європи – Польщі, Чехії та Словаччині, які, у свою чергу, поставлять вже власні танки Україні. Танки продадуть за символічний один франк, але за однієї умови – що саме швейцарські Leopard 2 ніколи не будуть реекспортовані в Україну.

Таку ідею запропонувала Майя Рінікер, член парламенту від центристської партії СвДП. Щоправда, пропозицію було відхилено у першому читанні ще минулого тижня, однак Рінікер планує винести її на повторне голосування весною.

Як висновок тут можна відзначити таке – те, що у Швейцарії активно заговорили про хоч і непряму передачу танків Leopard 2 Україні – момент позитивний, але це буде скоріш за все досить тривалий процес, до якого наразі варто ставитися з обережним оптимізмом.

Читайте також: Греція очікувано відмовила у передачі Leopard 2, а у Іспанії намітили кількість танків для ЗСУ та строки навчання