xcounter
#

Скільки заводів у США виробляють Javelin та M142 HIMARS, і чи є дефіцит комплектуючих

14839
Процес виробництва M142 HIMARS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Процес виробництва M142 HIMARS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або в якому зараз стані американський ОПК після майже року повномасштабної війни РФ проти України

Видання Financial Times присвятило свою публікацію проблемам, які зараз мають місце у роботі військової промисловості США. Якщо коротко, то картина виглядає так.

З однієї сторони, останні декілька місяців американська "оборонка" працює в три зміни із повним завантаженням усіх виробничих потужностей. При цьому керівництво американських оборонних корпорацій не шкодує грошей на капітальні інвестиції, і це дає свій позитивний результат: наприклад, за минулий рік обсяг виробництва пускових установок M142 HIMARS виріс від 48 до 60 одиниць, обсяг виробництва ракет до FGM-148 Javelin – від 2100 до 4000 одиниць. Але водночас навіть таких темпів роботи недостатньо навіть для того, щоб перекривати запаси уже переданого для України озброєння. Не кажучи уже про варіант, коли США доведеться напряму воювати проти РФ.

Читайте також: Німецькій промисловості не вистачає 2 млн працівників, і це може пояснити їх проблеми із Marder та Leopard 2
Цех по виробництву FGM-148 Javelin на заводі корпорації Locheed Marteen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як пояснюють автори FT, головна проблема американської «оборонки» на даний момент – це насправді мала кількість підрядників, які могли б відповідним чином масштабувати виробництво. Якщо у 1990-х роках військова промисловість США мала понад 50 основних підрядників для виконання замовлень Пентагону, то тепер – лише п’ять. Від стабільності роботи яких однак зав’язано десятки дрібніших субпідрядників.

Як ілюстрація – протягом останніх трьох фінансових років корпорація Lockheed Martin залучала не менше 110 субпідрядників для виробництва пускових установок до M142 HIMARS та не менше 60 субпідрядників для виробництва GMLRS, і доволі часто для обох цих програм могли залучатись одні і ті ж підприємства. Щоб хоча б просто зберегти своє "дерево субпідрядників", американським оборонним корпораціям потрібні стабільні замовлення від Пентагону, розраховані як мінімум на декілька років наперед. Але зараз таким військова промисловість США похвалитись не може.

Відвантаження ракет GMLRS із цеху заводу корпорації Locheed Martyn, ілюстративне фото з відкритих джерел

Більш того – відсутність довготривалих замовлень від Міноборони США по суті стримує розширення виробництва в американській "оборонці". І тут мова не лише про будівництво нових виробничих потужностей, але й про масштабування виробництва комплектуючих, які потрібні "тут і зараз". Наприклад, для ракети до FGM-148 Javelin потрібно не менше 200 різних мікросхем, для GMLRS аж ніяк не менший.

Щоб виготовляти більше ракет, американському ОПК потрібно більше ракетних двигунів. А тут "вузьким місцем" виступає обмеженість потужностей корпорації Raytheon, по суті єдиного виробництва таких комплектуючих у США.

Процес виробництва M142 HIMARS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ОПК Європи залежить від вольфраму з Китаю, який возять через територію РФ