xcounter
#

ОПК Європи залежить від вольфраму з Китаю, який возять через територію РФ

8757
 Процес виробництва німецької БМП Puma на потужностях концерну KMW, фото ілюстративне
Процес виробництва німецької БМП Puma на потужностях концерну KMW, фото ілюстративне

Якщо перекрити транзит, строк доставки виросте від 2 тижнів до майже 2 місяців, і це стане критичною затримкою

Видання Bloomberg в одній із своїх публікацій озвучує такий парадокс – майже весь обсяг рідкоземельних матеріалів, необхідних військовій промисловості Європи, іде транзитом з Китаю через територію РФ. Лише за 9 місяців 2022 року обсяг такої перевалки у фізичному обсязі виріс удвічі або до 36,1 тисяч тон (порівняно з усім 2021 роком). Для порівняння – у 2020 році обсяг такої перевалки взагалі був менше 10 тисяч тон за рік,

Якщо у грошах – обсяг торгівлі виріс на 25% або до 408 мільйонів доларів (або ж 377 мільйонів євро). Хоча в 2020 році був взагалі меншим за 50 мільйонів доларів.

Читайте також: Росія та Іран прокладають новий маршрут для можливої доставки ракет чи "літаючих мопедів"
Вантажний поїзд, що прямує з китайського Уханю до німецького Дуйсбурга, зображення наводить Bloomberg

Основним для такої перевалки є маршрут з китайського міста Ухань до німецького Дуйсбурга, по якому поїзди йдуть в середньому 16 діб. В середньому щодня із Китаю до Європи йде 15 вагонів із вантажем рідкоземельних металів.

На Китай припадає 90% усього імпорту рідкоземельних металів, які використовує промисловість Європи. Тут мова зокрема про вольфрам, критично важливий для таких оборонних гігантів, як то Rheinmetall і Thales.

Виробничі потужності концерну Rheinmetall, робота якого залежить від поставок рідкоземельних металів з Китаю, фото ілюстративне

Ситуація виходить двозначна. З однієї сторони виходить, що зараз більшу частину критично важливих матеріалів Захід отримує через територію країни, яка загрожує всьому цивілізованому світу. З іншої сторони, спроби налагодити альтернативні маршрути зараз зазнали невдачі, і якщо перекривати транзит через РФ зараз, то строк доставки виросте мінімум удвічі. Власне саме тому транзитний потік вантажів з Китаю по території Росії поки не підпав під санкції Заходу.

З іншої сторони, однією з тем форуму в Давосі став якраз пошук альтернативних джерел поставок. Зокрема, одна з крупних корпорацій відкрила у Норвегії два крупні родовища ваннадія та титану, розробка яких могла б знизити залежність Заходу по цим металам від Китаю та РФ як транзитера.

Виробничі потужності концерну Thales, робота якого залежить від поставок рідкоземельних металів з Китаю, фото ілюстративне
Читайте також: Рашисти знайшли як обійти санкції Заходу та збільшити імпорт комплектуючих для зброї мінімум на 10%