xcounter
#

Росія та Іран прокладають новий маршрут для можливої доставки ракет чи "літаючих мопедів"

6019
Іранські Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел
Іранські Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел

Справді дієвий спосіб цьому завадити – хіба відвоювати у рашистів контроль за Азовським морем, і допомогти Україні зброєю для цього

РФ та Іран зараз спільно працюють над тим, щоб побудувати логістичний маршрут протяжністю 3 тисячі кілометрів для прискорення доставки вантажів між обома країнами.

Для роботи цього маршруту використовуватиметься як річковий так і залізничний транспорт, його перевага – він буде повністю недоступним для "будь-якого іноземного втручання" за умови, що Росія і далі зможе утримувати за собою контроль над Азовським морем. Про це пише Bloomberg.

Читайте також: Скільки "літаючих мопедів" Іран може зробити за місяць, і як ці дрони потім доставляються в Росію
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

За деякими твердженнями, Москва і Тегеран начебто готові вкласти до 25 мільярдів доларів у розвиток цієї логістичної магістралі. Яка використовуватиметься зокрема для доставки зерна із РФ до Ірану (ймовірно, в тому числі вкраденого на тимчасово окупованих територіях України). Також – для доставки полімерів та фармацевтики, турбін та комплектуючих до автотехніки. Окрім того, Росія продовжує продавати Тегерану ядерне паливо та компоненти для АЕС в Бушері. Заявлений товарооборот між росіянами та іранцями уже перевищив 5 мільярдів доларів.

Зараз на регулярній основі між РФ та Іраном курсують по Каспійському морю мінімум 12 суден під іранським прапором. При цьому Тегеран має інтерес "заходити" й на маршрути вглиб Волги. Для чого, наприклад, іранська компанія IRISL в листопаді 2022 року витратила 10 мільйонів доларів, щоб збільшити до 85 тисяч тонн перевалку вантажів у річковому порті "Солянка", що в російській Астрахані.

Трафік транспортних суден по Волго-Донському каналу РФ, 2022 рік, супутникове зображення від Maxar

Білий Дім, як пише Bloomberg, аргументовано побоюється, що цей логістичний маршрут Росія та Іран можуть використати для доставки нових партій дронів-камікадзе, або ж для гіпотетичної передачі балістичних ракет, щоб використати для нових обстрілів України. Та шукають бодай якийсь спосіб завадити доставці зброї за цим "закритим для стороннього впливу" маршруту.

Але схоже, що справді дієвий засіб "буквально лежить на поверхні", хоча виглядає простим лише на словах. Автори Bloomberg окремо наголосили, що для стійкості логістичної магістралі між РФ та Іраном Кремлю важливо зберігати фактичний контроль над водами Азовського моря, яке виступає наче як "буфером" для комунікацій рашистів по Волзі. Відповідно, щоб орки такий "захисний буфер" втратили, потрібною відвоювати Азовське море назад "в руки" України. Та допомогти ЗСУ зброєю для цього.

Іншими словами, звільнення Мелітополя не тільки поставить під загрозу комунікації окупантів до загарбаного Криму, але й "підважить" їх шляхи доставки нових "літаючих мопедів".

Пуск іранської балістичної ракети Fateh-110, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Окрім танків "по-бурятськи" "Уралвагонзавод" почне штампувати й платформи для бронетехніки