xcounter
#

Скільки "літаючих мопедів" Іран може зробити за місяць, і як ці дрони потім доставляються в Росію

13346
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Схоже, один із маршрутів виглядає так: росіяни везуть в Тартус крадене зерно, а назад везуть дрони-камікадзе в трюмах зерновозів

Центр національного противу при Силах спеціальних операцій ЗСУ розповів, наскільки багато дронів-камікадзе Іран може виготовити за місяць на замовлення Росії, і як ці "літаючі мопеди" потім доставляються на територію РФ. Наші фахівці виходять із того, що іранці встигають зробити за місяць для орків максимум 150 "літаючих мопедів" використовуючи при цьому потужності одразу в трьох країнах – сам Іран, Таджикистан та Сирія.

Четвертим ймовірним виробником дронів-камікадзе може бути також Білорусь. Режим Лукашенко дав вказівку "558-му авіаремонтному заводу" прискоритись по власним проектам із ударними БПЛА або баражуючими боєприпасами. Це може виступати скоріше "прикриттям" для організації виробництва дронів під маркуванням "Герань-2" на потужностях білоруського ОПК.

Читайте також: Хто "підказував" росіянам, як бити "літаючими мопедами" по нашим ТЕС
Маршрути доставки іранських дронів-камікадзе в Росію, інфографіка - Центр національного противу при Силах спеціальних операцій ЗСУ

Для доставки "літаючих мопедів" рашисти та їх іранські посібники використовують два формати логістики – повітряний та морський транспорт.

Для вивозу дронів-камікадзе задіяні зокрема чотири іранські авіакомпанії: Iran Air (державна, контролює іранське Мінінфраструктури), Mahan Air (формально приватна компанія), Pouya Air (належить до Корпусу стражів ісламської революції) та Saha AirLines (належить до ВПС Ірану). Компанія Pouya Air зручна рашистам не тільки "ідеологічною близькістю", але й тим, що "ядро" її флоту складають саме Ил-76.

А перевізник Mahan Air – взагалі "прокладка" КСІР, записана на підставну особу. Хоча, як вказує портал ЦТС, ця авіакомпанія в 2016-2017 роках виконувала польоти за маршрутом Київ-Тегеран.

Ил-76 іранської Pouya Air, ілюстративне зображення з відкритих джерел

"Схема" по доставці морем "літаючих мопедів" в Росію виглядає так. Головний маршрут пролягає через Каспійське море, "обслуговує його судноплавна "Іранська промислова компанія", яка фактично належить КСІР. Відправна точка – іранський порт Бандар-Анзалі, пункт призначення – російські порти Астрахань або Махачкала. За документами, під час цих рейсів іранці везуть в РФ взагалі "запчастини до цивільної авіації".

"Побічний" маршрут доставки іранських дронів-камікадзе – із сирійського Тартусу через Босфор і Дарданелли в тимчасово окупований Крим. Спеціалісти Центру національного противу припускають, що такі рейси відбуваються за такою схемою: в Тартус йдуть судна із краденим зерном, а після вивантаження на борт зерновозів вантажать "літаючі мопеди". Хоча такі припущення потрібно ще перевірити на практиці.

Також наші фахівці припускають, що Іран постачатиме Росії ракети Zolfaghar саме із заводу в Сирії, і ці ракети везтимуть також морем із Тартуса.

Рашистський суховантаж "Михаил Ненашев" завантажується краденим зерном в тимчасово окупованому Севастополі для подальшої доставки в Тартус, фото – "Крым.Реалии", дата публікації – 26 липня 2022 року
Читайте також: ​Звідки в Ірану взагалі ракети: хто допомагав та який рівень технологій