xcounter
#

Rheinmetall оголосив запаси танків Leopard 1 та Leopard 2, БМП Marder і приголомшливі строки їх відновлення

Leopard 2A4 (всі фото: Bundeswehr)
Leopard 2A4 (всі фото: Bundeswehr)
51913

Коли мова заходить про відновлення техніки з консервації, то це не тільки "підфарбувати", а дійсно значно довші процеси, строки яких у Німеччині дійсно жахають

Одна з найбільших оборонних німецьких компаній Rheinmetall оголосила запаси бронетехніки, яка потенційно може посилити Збройні Сили України. У інтерв'ю виданню Bild очільник Rheinmetall Армін Паппергер [Armin Papperger] розповів про кількість танків Leopard 1 та Leopard 2, а також БМП Marder на складах компанії.

Загалом мова йде про близько 120 БМП Marder, до цього часу було 140, але 20 машин було передано Греції за "круговими постачаннями" в обмін на БМП-1 для ЗСУ. Ще 20 мають бути передані Афінам найближчим часом. Тобто максимальний ресурс компанії щодо БМП Marder становить близько 100 машин. Ці цифри співпадають з заявою про можливість надати до ЗСУ саме таку кількість машин, яка була зроблена ще у квітні.

Читайте також: Чи "долетить" AH-64 Apache: чи зможуть ЗСУ отримати найпотужніші ударні вертольоти

Leopard 2 БМП Marder
Leopard 2 та Marder

Але строки відновлення цих БМП Marder доволі значні. На кожну машину витрачається шість місяців для її приведення до бойового стану. І мова йде про приклад БМП для Греції, стан яких кращий ніж іншої сотні. І на відновлення кожної БМП у гіршому стані піде 7-8 місяців. Це звісно не означає, що у випадку передачі 100 Marder останній може надійти лише через 58 років, тому що одночасно проводиться робота не над однією машиною, але прямо говорить про мінімальний час від початку робіт з відновлення до постачання.

Тому єдиний варіант швидкого посилення ЗСУ з боку Rheinmetall - це передача 20 БМП Marder із другої партії для Греції. Але, як зазначив очільник компанії, лише уряд Німеччини може прийняти це рішення.

БМП Marder
БМП Marder

Відносно танків, то кількість законсервованих Leopard 2складає лише 22 машини. Щодо старіших танків Leopard 1, то їх у компанії 88 одиниць, але їх стан такий, що їх відновлення потребує "декілька сотень мільйонів євро".

Leopard 1
Leopard 1

Щодо строків відновлення танків, то на питання скільки часу йде на один Leopard (без уточнення) Армін Паппергер відповів, що якщо навіть сьогодні буде прийнято рішення щодо їх передачі до України, постачання буде йти до "початку наступного року". Тобто відновлення танків займає річний цикл і це за умови, що штат компанії вже збільшився на 1200 осіб.

Leopard 2A4
Leopard 2A4

Водночас часові межі оголошені у Rheinmetall з відновлення танків цілком демонструють, що питання отримання Leopard 2 із запасів країн може виявитись значно складнішим, ніж можливо було, на перший погляд, вважати. І в ситуації, коли мова буде йти про негайне посилення ЗСУ, то ресурсом є лише машини у строю країн-союзниць.

Читайте також: РФ почала бити з С-400 ракетами 48Н6ДМ по містах: звідки б'ють, загроза та протидія