xcounter
#

Чи "долетить" AH-64 Apache: чи зможуть ЗСУ отримати найпотужніші ударні вертольоти

17016
AH-64 Apache (DoD US)
AH-64 Apache (DoD US)

До непідтвердженої інформації щодо AH-64E Guardian​ від Великої Британії для ЗСУ можливо справедливо ставитись доволі скептично, якби не той факт, що Лондон офіційно оголосив про передачу 30% всіх своїх 155-мм артилерійських систем

Британське видання Mirror, яке здебільшого спеціалізується на житті зірок та інших сенсаціях, опублікувало матеріал, з опорою на джерело у міноборони Великої Британії, що Україні будуть передані Apache у найсучаснішій версії AH-64E Guardian.

За інформацією джерела мова йде про чотири ударні вертольоти й це буде продовження розширеної підтримки з боку Лондона, який вже офіційно оголосив про передачу танків Challenger 2, а також одразу 30 САУ AS90.

Читайте також: Як працює новітній український БПЛА Shark прямо над Донецьком і чому це дійсно круто (відео)

Водночас для того, щоб оцінити реалістичних цього необхідно зважити на те, що AH-64E Guardian - це найновіша версія вертольота, яка британська армія почала отримувати лише у листопаді 2020 року. Відповідно до Military Balance станом на 2021 рік у британців було лише 10 AH-64E Guardian, а загальна кількість замовлених у 2016 році 50 вертольотів у цій версії складає 2,3 млрд доларів.

.

AH-64E Guardian
AH-64E Guardian (British Army)

З великою долею вірогідності, при цьому мова не йде про отримання абсолютно нових машин, а апргейд наявних вертольотів минулої версії AH-64D Longbow Їх ще у строю британської армії на 2021 рік було 40 одиниць. У іншому випадку цінник на півсотні A H-64E цілком міг бути у рази більшим. Зокрема у 2019 році Марокко 36 нових AH-64E Apache обійшлись у 4,25 млрд доларів.

Тобто AH-64E Guardian об'єктивно становить для Великої Британії коштовний ресурс. І це можливо було б розглядати, як момент того, що ці вертольоти навряд в осяжній перспективі потраплять до ЗСУ, якби не один момент. Лондон офіційно оголосив про передачу близько трьох десятків AS90. І це більш ніж значна кількість, бо всього їх на озброєнні у країні 89 одиниць і це вся артилерія у калібрі 155 мм британської армії. Тобто передається третина всієї 155-мм артилерії.

Водночас вплив AH-64E Guardian на ситуацію на полі бою, особливо коли мова піде не про лише чотири машини, може бути більш ніж значним. І мова йде не тільки про можливість випалювання танків на дальності 8-11 км ракетами Hellfire, чи тим більше використання НУРСів або 30-мм гармати M230 Chain Gun, а про значно ширшіособливості. Мова йде про ракету Brimstone II, яка хоч і є версією Hellfire, але має дальність пуску з вертольота у 40 км.

При цьому пуск цієї ракети можливо здійснити фактично "з-за горизонту", без прямої видимості цілі. Більше того, AH-64E Guardian спеціально й сконструйований під цю концепцію і може не просто отримувати інформацію з засобів розвідки, а й самостійно керувати БПЛА, які об'єднані у єдину систему управління військами.

Та навіть без дронів, цей вертоліт має власну РЛС, яка розрізняє цілі на фоні землі і для огляду необхідно лише "висунути" сам радар, який знаходиться над втулкою гвинта.

AH-64 Apache (DoD US)
AH-64 Apache (DoD US)

Більше того, AH-64E Guardian фактично бере на себе роль командного пункту і може видавати цілевказання на інші вертольоти, в тому числі на машини минулої версії AH-64D Longbow. Тобто AH-64E в даному випадку, це значно більше, ніж просто ударний вертоліт.

Оновлено: інформація щодо можливості передачі AH-64E, очікувано, не підтвердилась.

Дивіться також: РФ почала бити з С-400 ракетами 48Н6ДМ по містах: звідки б'ють, загроза та протидія