xcounter
#

Як працює новітній український БПЛА Shark прямо над Донецьком і чому це дійсно круто (відео)

БПЛА Shark від Ukrspecsystems
БПЛА Shark від Ukrspecsystems
12519

БПЛА Shark продемонстрував свої виключні можливості у більш ніж складних умовах реального бойового використання

Новий український дрон Shark, розробку якого за офіційною публічною інформацією здійснило Ukrspecsystems, а постачання до ЗСУ відбувається у тому числі за внески громадян, показав свою реальну роботу на передовій.

Саму роботу дрона над головами рашистів поблизу Донецька оприлюднив волонтер Сергій Притула.

Читайте також: Німецькій промисловості не вистачає 2 млн працівників, і це може пояснити їх проблеми із Marder та Leopard 2

Окрім того, що Shark показав свою працездатність в умовах РЕБ, тому що мова йде про роботу дійсно на північній околиці Донецька - у районі стволів шахти ім. Засядька та південніше Донецького аеропорту над самим містом. Тобто там, де окупанти точно наставили всі наявні засоби радіоелектронної боротьби ще з 2014 року. А також помітність самого БПЛА на радарах, тому що Донецьк також прикритий значними силами ворожої протиповітряної оборони.

Водночас необхідно відзначити якість самої камери, яка дозволяє отримувати детальні зображення у режимі онлайн визначати координати цілей. А також додати більш ніж зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, який є важливим елементом практичного використання дрона.

Щодо камер, то за офіційним повідомленням компанії на Shark можуть встановлюватись дві гіростабілізовані камери USG-231 та USG-261. Перша, яка й використовувалась, має 30-картиний оптичний зум.

Але те що дійсно вражає, це система автотрекінгу цілей, яка значно спрощує спостереження. При цьому автотрекінг може "зачіплятись" не тільки за контрастні об'єкти, а й за доволі складні об'єкти. Останнє говорить про більш ніж ефективні алгоритми обробки відеоінформації.

Відносно ж характеристик Shark, то компанія більшість з них зберігає у таємниці, окрім можливостей камери, публічною є лише час у польоті - у звичайні версії до 2 годин, у версії з більшим розмахом крила, до 3,4 метра, до 4 годин. Остання версія, з огляду на все й пішла у нову серію.

Читайте також: Вірменія хоче, щоб їхні російські Су-30СМ хоч щось зробили на полі бою, і звернеться за цим до Індії