xcounter
#

Вірменія хоче, щоб їхні російські Су-30СМ хоч щось зробили на полі бою, і звернеться за цим до Індії

16669
Вірменія хоче, щоб їхні російські Су-30СМ хоч щось зробили на полі бою, і звернеться за цим до Індії

Вірменія має вирішити, чи варто їй модернізувати свій нечисленний парк російських Су-30СМ

Вірменія має у своєму активі чотири одиниці придбаних у РФ літаків Су-30СМ, і вона хоче звернутися до Індії, щоб ця країна постачала їй зброю для цих винищувачів, як розповідають у виданні Forbes. І хоча поки що така угода не була підтверджена "на папері", Індія може бути дійсно цікавим варіантом для підсилення вірменських літаків.

Тут передусім автор зауважує таке – з одного боку, відносини між Індією та Вірменією останнім часом активізувалися, зокрема у вигляді контракта на РСЗВ Pinaka: Вірменія стала першим закордонним покупцем і замовила у 2022 році чотири батареї на суму близько 250 млн доларів. А з іншого боку, а чи взагалі доцільно вірменам "вливати" хоч якісь додаткові інвестиції в ці літаки?

Читайте також: Бази армії РФ у Вірменії відрізають: Азербайджан закрив повітряний простір для рашиських військових літаків
су-30 вірменія
Чотири вірменські Су-30, фото ілюстративне

І спершу варто згадати "бойові пригоди" вірменських Су-30СМ, а точніше – їхню відсутність. Так, коли Вірменія отримала перші чотири російські літаки, то уряд Пашиняна не шкодував схвальних відгуків про перехід на "сучасні" винищувачі. Але під час війни в Нагірному Карабаху у 2020 році в Азербайджані ці літаки буквально "простояли на землі", бо не мали такого важливого озброєння, як керовані боєприпаси "повітря-поверхня".

І тепер насправді Вірменія має добре обдумати це питання. Поки незрозуміло, чи таки погодиться Єреван докуповувати ще 8 винищувачів у РФ, а щодо Індії, то тут можливий такий варіант – індійські інженери модифікують літак, щоб він міг нести ракети класу "повітря-повітря" Astra, і навіть надзвукові індійські крилаті ракети BrahMos. Як зауважує автор Forbes, це б цілком могло виправдати закупівлю російських літаків і надати більше можливостей у майбутніх ймовірних конфліктів.

су-30
Вірменський Су-30, фото ілюстративне

Водночас говорячи про вірменські Су-30СМ, не можемо не згадати про таке – ще у березні 2022 року повідомлялося, що Вірменія нібито "віддала" РФ ці винищувачі разом з пілотами, щоб вони взяли участь у війні в Україні. Але згодом Єреван дав безпосередньо військовим НАТО перевірити, що всі його Су-30СМ на місці і нікуди не "полетіли".

.

.

Читайте також: Іран поставив Вірменії ракетне озброєння: передача відбулась у жовтні та трималась у таємниці - Clash Report