xcounter
#

Про субмарини із Tomahawk для України можна навіть не жартувати, там уже Австралія зайняла чергу до 2040 року

35214
Пуск крилатої ракети Tomahawk з підводного човна ВМС США, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск крилатої ракети Tomahawk з підводного човна ВМС США, ілюстративне фото з відкритих джерел

Австралійці мають на такий проект "зайві" півсотні мільярда доларів та пропонують варіанти, які несуть вигоду для США та Великої Британії

Після зламу "бар'єрів" для України в плані поставок танків і далекобійних ракет стало популярним жартувати, що такими темпами ми скоро отримаємо й підводні човни з крилатими ракетами Tomahawk. Мовляв, для нас багато чого ще півроку назад вважалось недосяжним, наприклад ті ж самі M1 Abrams чи зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Раз уже на те пішло, чергу на купівлю атомних (або ж звичайних дизель-електричних) підводних човнів із можливістю запуску КР уже "зайняла" Австралія, котра ще восени 2021 року уклала спільний оборонний пакт AUKUS із США та Великою Британією. Сама Австралія на такий проект уже готова виділити 50 мільярдів доларів протягом наступних декількох років, бо хоче масштабно переозброїтись на випадок війни з Китаєм у Тихоокеанському регіоні. Але тут є свої нюанси, які в своєму блозі викладає Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS).

Читайте також: Один із союзників США просив 500 ракет Tomahawk, він їх отримає, але є нюанс
Британський атомний підводний багатоцільовий човен проекту Astute на стапелі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку, сама Австралія досі не визначилась, який саме тип атомної субмарини готова купити, а Велика Британія чи США – який саме тип підводного човна готові продати.

Спочатку була мова про те, що британці виготовлятимуть для австралійців підводні кораблі за проектом Astute, але тепер мова про те, що атомні підводні човни для Австралії будуватимуть за перспективним британським проектом SSNR.

Перевага такого вибору – першу власну атомну субмарину "Зелений континент" сподівається отримати не раніше 2040 року, а значить до цього часу перспективний проект SSNR не застаріє. Недолік – вибір проекту SSNR замість британського Astute коштуватиме австралійцям значно дорожче.

Ілюстративний рендер атомної субмарини за британським проектом SSNR

Для порівняння – якщо водозаміщення підводного човна проекту Astute сягає лише 7,4 тисяч тонн, то субмарини проекту SSNR уже досягатиме 11 тисяч тонн, зокрема за рахунок установки вертикальних шахт для відстрілу крилатих ракет.

В свою чергу, як продовжують порівнювати експерти IISS, перспективний багатоцільовий підводний човен проекту SSN(X) для ВМС США коштуватиме від 5,6 до 7,2 мільярдів доларів за один корабель, і "це не той рівень цінників та можливостей, який би змогли "проковтнути" Австралія чи Велика Британія".

Британці уже прийняли рішення, що вони для початку збудують більшу кількість атомних човнів проекту Astute – 12 замість 7. І в стратегічному плані такий варіант міг би бути вигідніший самій Австралії: за рахунок масштабування виробництва кожен із підводних кораблів стане дешевшим, а виробництво частини вузлів чи окремих відсіків можна було б перенести на потужності австралійських субмарин.

Рендер проекту багатоцільової атомної субмарини проекту SSN (X) для ВМС США, ілюстративне зображення від Naval News

Австралійці також розуміють, що окрім замовити самі атомні підводні човни, потрібно також відбудувати інфраструктуру для їх обслуговування. А щоб тут практика йшла легше, Австралія розглядає варіант орендувати одну чи декілька атомних субмарин із складу ВМС США.

Тут мова поки лише про "речі на папері". Але за деякий час цей проект почне "з’їдати" у США чи Великої Британії додаткові ресурси, які б могли піти на розширення виробництва "класичних" видів озброєнь, як то бронетехніка чи артилерія та боєприпаси до неї.

Дизель-електричні субмарини ВМС Австралії проекту Collins, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Велика Британія хоче виробляти зброю в Україні і планує "обігнати" чергу з Франції та Німеччини