xcounter
#

Один із союзників США просив 500 ракет Tomahawk, він їх отримає, але є нюанс

45838
Випробувальний пуск Tomahawk із наземної пускової установки, ілюстративне фото з відкритих джерел
Випробувальний пуск Tomahawk із наземної пускової установки, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, частину своїх ресурсів США витрачатиме тепер на підтримання "ракетного паритету" з Китаєм

Білий Дім вивчає можливість розміщення на території Японії ракет середньої дальності, зокрема гіперзвукових систем LRHW або ж наземний ракетний комплекс з ракетою Tomahawk.

Вперше про факт подібних перемовин США із Токіо стало відомо лише 4 лютого 2023 року. Японія згодна такі ракети поставити на своїй території, в рамках концепції спільного протистояння проти США. Як місце ймовірної дислокації уже називається острів Кусю "та інші острови Японського архіпелагу". Хоча точне місце та час розміщення, тип ракетного комплексу та кількість ракет остаточно ще не відомі. Про це йдеться в публікації японського видання Sankei Shimbun.

Читайте також: РФ передала Білорусі ракети для "Іскандера", які порушують одразу дві фундаментальні міжнародні домовленості
Батарея гіперзвукового комплексу LHRW, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Тут варто нагадати, що в листопаді 2022 року стало відомо про те, що Японія просить у США крилаті ракети Tomahawk для власних Сил самооборони. При цьому мова була аж про 500 ракет такого типу.

Токіо таке прохання пояснював тим, що йому потрібна далекобійна зброя для можливого контрудару по військовим базам Китаю у випадку, якщо Пекін ударить першим. Тим більш, що власна японська далекобійна КР на базі протикорабельного комплексу Type 12 буде готова не раніше 2026 року. Хоча така зброя потрібна буквально "на вчора", зважаючи на рівень агресивності поведінки КНДР та Північної Кореї як його сателіта.

Склад батареї комплексу Typhon, що може зокрема запускати наземну версію Tomahawk, ілюстративна інфографіка з відкритих джерел

У грудні 2022 року стало відомо, що в грудні 2022 року збройні сили США отримали першу дослідну батарею ракетного комплексу Typhon, призначеного для запуску зокрема наземної версії КР Tomahawk для удару по наземним цілям на дальність до 1800 км. Основою Typhon виступає наземна версія морської УВП типу Mk 41 на 4 пускові комірки. І сам факт отримання цього комплексу на озброєння означав, що вперше за 30 років США мають в своєму розпорядженні ракетні системи середньої дальності.

У тому ж грудні 2022 року корпорація Raytheon отримала контракт на виробництво 111 крилатих дозвукових ракет Tomahawk Block V для морського та наземного базування, вартість замовлення – 171 мільйон доларів, строк виробництва – до кінця листопада 2025 року.

Пуск крилатої ракети Tomahawk, ілюстративне фото з відкритих джерел

Білий Дім іде на варіант із розміщенням крилатих ракет середньої дальності в Японії для того, щоб створити паритет з Китаєм, що прагне перетворити увесь Тихий океан на суцільну "зону закритого доступу". І схоже, що така гонка за "ракетним паритетом" буде відволікати частину наявних у США ресурсів.

Читайте також: За яких умов США будуть готові першими завдати ракетний удар по агресору, і що саме буде "ціллю №1"