xcounter
#

Велика Британія хоче виробляти зброю в Україні і планує "обігнати" чергу з Франції та Німеччини

17024
Фото: army.mod.uk
Фото: army.mod.uk

Велика Британія передала Україні низку свого озброєння та військової техніки, а тепер розглядає можливість створення спільних підприємств з виробництва зброї

Представники "оборонки" Великої Британії активно обговорюють з українськими колегами плани щодо виробництва в Україні британського озброєння та військової техніки, розповідає видання The Telegraph. Як відзначається, британські керівники оборонних підприємств планують створювати спільні підприємства, які будуть виробляти як зброю, так і транспортні засоби в Україні за ліцензією.

Британська САУ AS-90
Британська САУ AS-90, фото ілюстративне

Ба більше, як відзначається, що інші європейські оборонні компанії також ведуть перемовини Україні в цьому напрямку і британці хочуть "обігнати" своїх французьких та німецьких (можна згадати про плани Rheinmetall побудувати завод з виробництва танків – щоправда, після війни) колег і "стати в початку черги".

Читайте також: Чому британці вважають, що не зможуть швидко дати Україні Eurofighter

Як кажуть у The Telegraph, британська "оборонка" активізувалася після зустрічі Президента України Володимира Зеленського та британського прем’єр-міністра Ріші Сунака, на якій, зокрема, обговорювали питання винищувачів та зброї великої дальності.

Виробництво боєприпасів у BAE (фото: Force News)
Виробництво боєприпасів у BAE (фото: Force News)

Західні експерти відзначають, що такі угоди між українськими та західними виробниками будуть вигідні обом сторонам. Зокрема, як відзначає науковий співробітник аналітичного центру Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Ед Арнольд, такі угоди наближатимуть Україну до НАТО та європейських безпекових структур.

Крім того, створення спільних підприємств дозволить Україні як зберегти робочі місця для десятків тисяч військових, так і допоможе пришвидшити перехід від радянського озброєння до "натівського", а також зменшити свою залежність від постачань зброї з Заходу.

Brimstone 3 ракета
Brimstone 3, фото ілюстративне. Джерело: MBDA

Незалежний оборонний експерт Френсіс Туса відзначає, що будь-який новий завод одразу ж стане ціллю для РФ і загалом Москва сприйматиме такі угоди як "ворожі", водночас в НАТО вже навряд чи будуть налякані такими погрозами з урахуванням тієї зброї, яка вже постачається Україні.

Warrior
Українські військові відпрацьовують штурмові дії під прикриттям машини Warrior, фото ілюстративне

Загалом тут варто відзначити, що з початку вторгнення РФ в Україну у 2014 році Україна та Велика Британія тісно співпрацювали у безпековому та військовому напрямках – як на політичному рівні, так і на рівні тренувань, військової освіти тощо.

Водночас у лютому 2019 року у Києві пройшла мінівиставка компаній з Великобританії "Оборона та безпека". Виставка була організована Посольством Великої Британії в Україні.

Свою продукцію та послуги тоді представили 12 компаній з Великої Британії, зокрема: 7 Tech Group, Alfords Technologies, Enterprise Control Systems, Esterline Racal Acoustics, Foster+Freeman, Leonardo, Optimal Risk, Passport Radiation Detection, Rough Bounds Projects, Scanna, TBW Global, Brimstone Site Investigation Ltd. Їхні технічні рішення охоплювали такі напрямки як системи спостереження, розвідки та техніки рекогносцирування; засоби забезпечення безпеки комунікаційних систем; дистанційні лазерні вимірювачі; військові захисні навушники; мобільні рентгенівські системи сканування; засоби криміналістичної експертизи; системи виявлення та протидії дронам; системи виявлення та протидії саморобним вибуховим пристроям та. ін.

Інформаційно-консалтингова компанія "Діфенс Експрес" тоді виступила інформаційним партнером виставки та організувала присутність на заході значної кількості українських державних та приватних структур.

Читайте також: Велика Британія погодила остаточний вигляд Challenger 3 і переходить до створення прототипів