xcounter
#

Які новини по 155-мм та 152-мм снарядам для України, і наскільки вони добрі

15434
Бійці ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, літо 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бійці ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, літо 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як зараз виглядає ситуація із забезпеченням боєприпасами наших військ, і які тут є плани

За сьогодні є одразу три важливі новини, які стосуються снарядів для Сил оборони України, кожна з яких має різний характер. Для початку слід звернути увагу на заяву, котру зробив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

За його словами, через дефіцит снарядів радянських калібрів 152-мм та 122-мм наші війська вже вимушені "переплановувати раніше поставлені завдання та робити їх меншими, аніж планувалось". При цьому на південно-східному напрямку фронту наші війська перейшли в оборону, на інших – ще атакують, пише Reuters з посиланням на слова Тарнавського.

Читайте також: Витрати на нову ракету LGM-35A Sentinel стають непомірними навіть для США й проєкт можуть закрити
Гаубиці Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

В свою чергу видання АрміяInform передає слова заступника міністра оборони України, генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка про те, що в 2024 році "підприємства України та окремих країн партнерів спільно виготовлятимуть 155-мм боєприпаси в кількості, яка значною мірою зможе покрити різницю між потребою й допомогою, наданою партнерами".

Водночас, заступник міністра оборони каже про те, що "у нас триває нарощування внутрішнього власного виробництва боєприпасів практично всієї номенклатури снарядів колишнього СРСР".

Виробництво 155-мм снарядів на заводах Міноборони США, лютий 2023 року, фото - The New York Times

Крім того, портал European Defense Review пише про те, що 18 грудня 2023 року бундесвер в рамках існуючої рамкової угоди із концерном Rheinmetall замовив поставку на 2025 рік для ЗСУ "кількох десятків тисяч» снарядів різних калібрів, вартість – "тризначна сума в мільйонах євро".

Раніше Defense Express розповідало про те, що ціна за один 155-мм снаряд перевалила за 4 тис євро, Німеччина замовляє їх для України у французької компанії.

Фото — Rheinmetall
Читайте також: Іспанія хотіла аналог HIMARS за 300 мільйонів євро, але заплатить удвічі більше, і ось чому