xcounter
#

Витрати на нову ракету LGM-35A Sentinel стають непомірними навіть для США й проєкт можуть закрити

4444
LGM-35A Sentinel
LGM-35A Sentinel

LGM-35A Sentinel має прийти на заміну Minuteman III​, який в експлуатації з 1970 року, але цінник програму стрімко перевищив психологічний бар'єр у 100 млрд доларів та зростає надалі

Створення нової міжконтинентальної балістичної ракети LGM-35A Sentinel у США опинилось під загрозою закриття через значне збільшення вартості проєкту.

Якщо на старті вартість проєкту оцінювалась у 96 млрд доларів, то тепер мова йде про значно більші цифри через які ще необхідно буде обрахувати. Але за деякими категоріями вартість лише оновлення пускової інфраструктури збільшилась на 50%, а вартість постачання 659 ракет LGM-35A Sentinel наразі приблизно оцінюється у 117 млрд доларів.

Читайте також: Якщо GMLRS коштує мінімум $100 тисяч, чи можна зробити схожу ракету дешевше

Як пише американське відомче видання міноборони Stars and Stripes збільшення витрат на проєкт на 15%, 25% чи 50% в залежності від категорій, означає його розгляд у Конгресі. Й саме він вирішить чи буде продовжено фінансування.

LGM-35A Sentinel
LGM-35A Sentinel

Водночас причини здорожчення, у порівнянні із вартістю 2020 року, навіть з урахуванням інфляції, наразі у повітряних силах США називають підвищення цін на матеріали та вартості робочої сили. Наразі готується детальна калькуляція за новими прейскурантами після чого, у випадку перевищення порогових значень, вона буде передана до Конгресу.

Й мова йде не лише про вартість самої ракети що створюється під головуванням Northrop Grumman, а про значну долю кошторису, яка стосується інфраструктурних аспектів. Бо за планом для постановку на озброєння LGM-35A Sentinel необхідно переобладнати 450 пускових шахт, 24 пускових центри а також прокласти понад 12 тисяч кілометрів оптоволоконних мереж по території п'яти штатів, де знаходяться пускові та центри командування. І все це розраховано на період до 2036 року, коли буде завершено повне переозброєння.

З одного боку необхідність заміни Minuteman III часів Холодної війни, яка відповідає за 30% всіх ядерних можливостей США та потрапила до експлуатації ще у 1970 році є очевидною. Особливо в ключі оновлення ядерних можливостей РФ, які продовжують переозброєння на "Ярс" з роздільними бойовими частинами, а також нарощенням ядерних можливостей Китаю. Не говорячи вже про високу загрозу появи ядерного озброєння в Ірану та збільшення ракетних можливостей КНДР.

Minuteman III
Minuteman III

Але наразі у Конгресі дуже сильна критика "непомірних" оборонних витрат Пентагону й росте невдоволення постійним здорожченням довгострокових оборонних програм, з підняттям питань щодо неефективного розпорядження коштів.

Тобто вірогідність того, що LGM-35A Sentinel стане заручником розбірок у Вашингтоні достатньо висока, а все це переведе проєкт, навіть на час обговорення, у стан невизначеності. А як максимум - призведе до його закриття чи переформатування з метою зменшення витрат.

Читайте також: Поляки вимушені робити додатковий "зоопарк" навіть у ракетах для бронемашини Rosomak