xcounter
#

Поляки вимушені робити додатковий "зоопарк" навіть у ракетах для бронемашини Rosomak

7499
Rosomak з  ZSSW-30 (фото: Wojsko Polskie)
Rosomak з ZSSW-30 (фото: Wojsko Polskie)

У Польщі не залишається вибору, окрім випустити два Rosomak з однаковими бойовими модулями ZSSW-30, але з різними можливостями використання протитанкових ракет

Потреба наростити кількість бронетехніки у строю польських збройних сил вже призвела до появи "зоопарку" у танковому парку, коли до двох версій Leopard 2 додались Abrams також у двох версіях та корейський K2 з подальшою локалізацією K-2PL.

Але тепер справа дійшла до того, що колісні бойові машини Rosomak, які є локалізованою версією фінської Patria, отримають дві різні протитанкові ракетні комплекси.

Читайте також: Яка ракета дешевша: AIM-120, AIM-9X для NASAMS чи IRIS-T

Як пише профільне Defense24 у нових замовленнях машини з бойовим модулем ZSSW-30 передбачено виготовлення 58 машин з ракетами Spike LR, а ще 174 Rosomak будуть виготовленні із модулями, які можуть використовувати, як Spike LR, так і Javelin, або, цілком можливо, й іншою протитанковою ракетою.

Rosomak з  ZSSW-30
Rosomak з ZSSW-30 (фото: Wojsko Polskie)

Все залежить, як зазначає видання, від результатів перемовин з іноземним партнером щодо передачі технологій. Останнє, скоріш за все, є відсиланням до хоч і оголошеного Варшавою запуску ліцензійного виробництва Javelin, але вочевидь ще детально не узгодженого.

Водночас сам проєкт з виробництвом Javelin у Польщі пов'язаний з малим випуском Spike-LR, де рівень локалізації все одно не дозволяє відійти від високої залежності у постачанні компонентів від іноземних виробників. Й саме через це міноброни Польщі вимушено штучно збільшувати "зоопарк" не лише протитанкових ракет на одній машині, а й ПТРК у протитанковій обороні.

А наявність двох версій однакової машини Rosomak з однаковим бойовим модулем ZSSW-30, але у двох різних версіях, одна з яких може використовувати лише Spike-LR, ускладнює логістику та обслуговування. Тим більше можливості однаковий машин, але з різними ракетами будуть різні щодо дальності знищення цілей - 5 км Spike та до 2,5 км для Javelin.

ПТРК Spike у ЗС Польщі
ПТРК Spike у ЗС Польщі (фото: Wojsko Polskie)

Хоча таке рішення є одним з небагатьох варіантів посилення сухопутних підрозділів достатньою кількістю бронетехніки. Й надалі у планах польського оборонного відомства цілком може бути модернізації старих ZSSW-30 під універсальність у питанні протитанкових ракет, але це у будь-якому випадку додаткові гроші та час.

Також під питанням й якими ракетами буде оснащені дві нові польські БМП - легкий Borsuk та важка CBWP, яка вже на стадії виготовлення демонстратора технологій несподівано забуксувала на пустому місці. При цьому в обох також передбачено використання бойового модуля ZSSW-30 (у важкій БМП під 40-мм гармату).

ZSSW-30 з 30-мм гарматою
ZSSW-30 з 30-мм гарматою (фото: PGZ)

Більше того, на фоні локалізації виробництва Spike-LR та Javelin у самій Польщі закликають не забути про Pirat, який зробили з Україною, бо саме у ньому вбачається можливість швидко та дешево, наростити кількість ПТРК у строю, а також закрити величезну прогалину у протитанковій обороні.

Читайте також: Для чого у США хочуть ввести інженерні бригади на рівень дивізії, а не корпусу