xcounter
#

Для чого у США хочуть ввести інженерні бригади на рівень дивізії, а не корпусу

2985
Фото — Sgt. 1st Class Clinton Wood, U.S. Army Reserve
Фото — Sgt. 1st Class Clinton Wood, U.S. Army Reserve

Черговий приклад, коли досвід наших військових у війні проти окупантів змушує звертати увагу на важливі питання

Керівництво Армії США відзвітувалося, що служба успішно затвердила необхідні структурні зміни, завдяки яким зрештою можна буде краще долати водні перепони під час повномасштабних бойових дій — вже тривали час вважалося, що можливості американського війська у цьому напрямку недостатні, особливо якщо йдеться про виконання бойових завдань на європейському театрі воєнних дій.

Раніше генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес (обіймав посаду командувача Армії США в Європі) заявив, що "у США явно недостатньо можливостей для переправи через річки", акцентувавши, що це "важлива частина того, що відбувається в Україні".

Читайте також: Для бронемашин Stryker й досі не знайшли активний захист, але у чому причина

І як військові експерти, так і власне американські військові згодні з тим, що їм дійсно треба якнайкраще відточувати такі навички, з урахуванням також й ймовірного ведення бойових дій в Індо-Тихоокеанському регіоні.

"Будівництво мостів через ріки чи інші водні перепони для просування вперед під час операції здається простим, але потребує складної координації, щоб гарантувати, що противник буде подавлений достатньо довго, щоб перекинути через нього тисячі солдатів і техніки, і що мости зможуть витримати навіть найважчі бойові машини, танки тощо", — відзначають фахівці американського видання Defense News.

З такою думкою погоджується командир 36-ї інженерної бригади полковник Аарон Кокс, відзначаючи, що побудувати плоти чи повноцінні мости — не надто складне тактичне завдання, але це лише одна складова комплексного питання — вигнати противника з того боку перепони, налагодити логістику і зрештою "об’єднати всі ці можливості в одному місці в часі".

Як заявляє полковник, зараз інженерні підрозділи у рамках дивізій "не створені" для ведення великомасштабних бойових дій, їх недостатньо для забезпечення серйозних маневрів. "Мені треба зовнішні ресурси, яких насправді у мене немає", — відзначає військовий, говорячи про організацію переправ на рівні дивізій під час дійсно масштабної війни.

Наприклад, зазвичай повноцінні інженерні бригади діють на рівні корпусу, але восени цього року в США провели навчання Remagen Ready, під час яких 36-бригада була виведена зі складу 3-го бронетанкового корпусу і натомість введена до складу 1-ї кавалерійської дивізії.

Improved Ribbon Bridge
Фото ілюстративне, джерело — GDELS

І оскільки дії цієї інженерної бригади фактично контролював командир дивізії, то їм набагато було легше скоординуватися, щоб організувати та забезпечити переправу одразу для близько 20 тисяч військових і бронетехніки, використавши зокрема так званий Improved Ribbon Bridge для переправки основних бойових танків Abrams. Як висновок — ці навчання продемонстрували, що інженерні бригади дійсно треба передати під командування дивізії.

Читайте також: Італія закуповує 21 HIMARS та 6 ракет за цінником від 400 млн доларів