xcounter
#

Італія закуповує 21 HIMARS та 6 ракет за цінником від 400 млн доларів

2948
HIMARS (всі фото US DoD)
HIMARS (всі фото US DoD)

HIMARS продовжує крокувати по європейському ринку озброєння й Італія стає сьомим замовником цієї системи з лютого 2022 року

Італія стає черговим оператором HIMARS, який на фоні надефективного застосування ЗСУ, вже став світовим бестселером та отримала дозвіл від агенції з оборонної співпраці США (DSCA) на його закупівлю. І таким чином Італія стає сьомою країною, яка закуповує цю систему з лютого 2022 року.

Цей дозвіл стосується продажу лише 21 пускової HIMARS та додатковим обладнанням з граничною ціною до 400 млн доларів. Тобто до 19 млн доларів за один HIMARS. При цьому у дозволі, в якому серед комплектуючих вказано навіть такі дрібниці, як захищений ноутбук Panasonic Toughbook з кабелями довжиною 30 футів, міститься лише згадка про один (1) "пакет" з ракетами GMLRS M31A2. Тобто на 21 пускову наразі Рим отримав дозвіл закупити лише шість ракет.

Читайте також: Виробництво F-35 може взагалі зупинитись через нагромадження оновлень Block 4 та загальний хаос програми
HIMARS

Вочевидь це пов'язано не лише із самим запитом від італійців, а вказує на те, що контракт на закупівлю ракет до HIMARS для Італії буде оформлений окремим дозволом. А це ще більше збільшить ціну закупівлі. Водночас справа цілком може бути у тому, що за програмою міноборони Італії річна витрата на закупівлю HIMARS обмежена, й на це у 2023 році було виділено лише 137 млн євро, а загальні витрати на період у сім років оцінені у 960 млн євро.

Водночас нагадаємо, що дозволи DSCA містять лише граничну максимальну ціну контракту, яка надалі цілком може стати предметом торгу. Але наразі цілком можливо порівняти дозвіл для Італії з останніми дозволами, наприклад, для країн Балтії, які всі втрьох закуповують HIMARS, при цьому одразу з ATACMS.

У жовтні 2022 року Литва отримала дозвіл на 8 HIMARS з 72 "пакетами" ER GMLRS (дальність до 150 км) та 18 ракет ATACMS із граничною ціною у 495 млн доларів. По максимум 61,8 млн доларів за один HIMARS з великою кількістю ракет.

У липні 2022 року Естонія - 6 HIMARS з 18 ATACMS, 72 "пакетів" ER GMLRS та 36 "пакетів" GMLRS за максимум 500 млн доларів. До 83,3 млн доларів за один HIMARS з великою кількістю ракет.

У жовтні 2023 року Латвія - 6 HIMARS з 10 ATACMS та 12 "пакетами" GMLRS за максимум 220 млн доларів. Лише до 36 млн за один HIMARS з малою кількістю ракет.

Таким чином ціна для Італії за пускові на рівні до 19 млн доларів за один HIMARS цілком у межах інших дозволів. Але означає те, що Рим готовий до ще однієї масштабної закупівлі. Зокрема мінімальна необхідна кількість "пакетів" до пускової на прикладі Литви - 9 одиниць. Тобто Італії необхідно закупити ще від 189 "пакетів", як мінімум з GMLRS. А якщо брати дозвіл для Фінляндії на ці боєприпаси від листопада 2022 року, то мова йде про цінник у 1,33 млн доларів за "пакет" і тоді це ще до 251 млн доларів.

HIMARS

А у випадку ж бажання Риму закупити ER GMLRS із вдвічі більшою дальністю, ATACMS або взагалі PrSM, які вже надходять до армії США, ціна також буде зростати. Але якраз на це й натякають закладені міноборони Італії витрати на HIMARS у розмірі 960 млн євро за 7 років.

Читайте також: У КНДР почали збирати свій літак ДРЛВ А-50 на базі Ил-76