xcounter
#

Для бронемашин Stryker й досі не знайшли активний захист, але у чому причина

3676
Всі фото — U.S. DoD
Всі фото — U.S. DoD

Це вже не вперше, коли у США постає питання оснащення їхніх бронемашин сучасними системами захисту

Нещодавно ми розповідали про те, що США й до цього часту фактично "буксують" з оснащенням системами активного захисту своєї бронетехніки, хоча таку потребу визначили ще у 2016 році, причому як з фінансових причин, так і через технічні нюанси.

Але якщо у Армії США вже є бачення, якими системами вони будуть оснащувати свої Bradley і Abrams, то з бронемашинами Stryker ситуація зовсім інша: судячи з усього, у службі й досі не знайшли комплекс активного захисту, який би можна було б інтегрувати у ці машини і який був би дійсно ефективним і не погіршував характеристики бронетехніки.

Читайте також: Виробництво F-35 може взагалі зупинитись через нагромадження оновлень Block 4 та загальний хаос програми
БТР Stryker

Як раніше відзначив виконавчий директор з програми наземних бойових систем генерал-майор Гленн Дін, "нам не вдалося знайти технічне рішення, адекватне для Stryker", хоч і вони продовжують шукати варіанти і стежити за тим, над чим працюють у Командуванні розвитку бойових можливостей Армії, як розповідають у виданні Breaking Defense.

Так, ще у вересні Армія США завершила тестування одного з ймовірних кандидатів для бронемашин Stryker — системи StrikeShield від Rheinmetall та Unified Business Technologies, що поєднує у собі активні та пасивні рішення для захисту бронетехніки.

Втім, хоч і розробники системи поки не отримали офіційних результатів тестування StrikeShield на бронемашинах Stryker, але за словами генерала, навіть попередні випробування демонструють всі ті ж проблеми з розмірами, вагою та потужністю. "Я б звів це до основних проблем інтеграції платформ", — відзначив Гленн Дін.

система активного захисту Iron Fist Light на БМП Bradley
Розташування різних компонентів системи Iron Fist Light на БМП Bradley. Фото: DOD

До речі, у цьому контексті можна згадати приклад з Bradley, коли для інтеграції комплексу активного захисту в БМП було розроблено нову версію КАЗ Iron Fist Light Decoupled, тому не виключено, що зрештою таке рішення оберуть й для Stryker.

Читайте також: Італія закуповує 21 HIMARS та 6 ракет за цінником від 400 млн доларів