xcounter
#

Як у Армії США "буксують" з системами активного захисту для своїх Abrams, Bradley та Stryker

3512
Танк Abrams веде вогонь, фото — U.S. DoD
Танк Abrams веде вогонь, фото — U.S. DoD

Військові зіштовхуються з технічними та фінансовими труднощами і зрештою хочуть інтегрувати такі системи у свої танки, БМП та БТР одразу на стадії розробки

Ще у 2016 році Армія США визначила потребу у тимчасовому рішенні для захисту своїх танків Abrams, а також бойових машин піхоти Bradley та бронетранспортерів Stryker, і тоді ж американські військові вирішили нашвидкуруч оцінити вже наявні рішення у напрямку систем активного захисту, щоб задовольнити цю оперативну потребу.

Зрештою, Армія США розгорнула в Європі свої танки M1 Abrams з ізраїльскою системою активного захисту Trophy APS від компанії Rafael, водночас питання оснащення аналогічними системами інших бойових броньованих машин американського війська залишається під питанням, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: BAE Systems поставила на САУ M109 гармату від PzH 2000, вийшов дуже цікавий гібрид
M1 Abrams Trophy
Танк M1 Abrams з системою активного захисту Trophy, фото — Rafael

Так відзначають, що навіть історія з системою Trophy на танках Abrams виявилася "непростим завданням" — як відзначив у коментарі виданню виконавчий директор армійської програми з наземних бойових систем Глен Дін, хоч і Армія задоволена продуктивністю системи, її доволі складно розгортати та підтримувати.

Водночас знайти систему активного захисту для Bradley та Stryker було у рази складніше, і ці спроби були досить уривчасті. Наприклад, першою системою, яку розглядати для Stryker, була Iron Curtain від компанії Artis — у тому ж 2016 році американські військові почали інтенсивні роботи з оснащення своїх бронетранспортерів цією системою, але через два роки, у серпні 2018, вирішили відмовитися від цього комплексу.

Iron Curtain бронетранспортер Stryker
Система Iron Curtain на Stryker, фото — U.S. Army

Пояснили це рішення таким чином — що комплекс активного захисту Iron Curtain в цілому є робочою концепцією, але водночас треба виділити аж надто багато часу та коштів, щоб його доопрацювати.

Щодо бойових машин піхоти Bradley, то в Армії США вважають, що для неї якнайкраще підходить ізраїльська Iron Fist від Elbit Systems, але активно встановлювати її на американські БМП заважали "технічні та фінансові перешкоди". Зрештою, на початку 2023 року було оголошено, що проблеми з інтеграцією цих систем на БМП Bradley були вирішені і що у новій версії Iron Fist Light Decoupled вона готова до повноцінного розгортання на цих машинах.

Як відзначає Глен Дін, ця система готова до виробництва і воно стартуватиме як тільки на це будуть виділені кошти — втім, фінансування цієї програми поки не заплановане, і наразі невідомо, коли ж з’являться кошти.

Окремо наголошується на ось такому нюансі — що Армії США сьогодні потрібна система, яка забезпечуватиме захист і верхньої напівсфери машин проти таких сьогоднішніх загроз, як баражуючі боєприпаси та інші ударні дрони. І, судячи з усього, надалі американці обиратимуть стратегію, коли системи активного захисту будуть інтегруватися у те чи інше озброєння ще на стадії розробки — як приклад згадується новітня версія танка Abrams M1E3, а також БМП XM30, яка має замінити Bradley.

Також згадується, що Армія США вже витратила декілька років на пошук "легкої версії" системи Trophy, і нещодавно була завершена оцінка системи StrikeShield — таку систему планують встановлювати на Stryker, але служба поки що проводить аналіз оцінок, і сьогодні рішення щодо цієї розробки ще не прийнято.

Читайте також: Перші висновки з атаки ХАМАС: чому "Залізний купол" пропускає ракети, підбита Merkava з дрона та провал розвідки