xcounter
#

Яким має бути новий Abrams M1E3: у США змінили плани розвитку основного бойового танка

Те куди заїхав Abrams Пентагон вже не влаштовує (всі фото: US DoD)
Те куди заїхав Abrams Пентагон вже не влаштовує (всі фото: US DoD)
3023

Пентагон прийняв доволі несподіване рішення глобально переробити Abrams на концептуальному рівні й припиняє поступову модернізацію за лінією System Enhancement Package​, яка тривала з 2000 року

Пентагон вирішив відмовитись від плану модернізації M1A2 SEPv4, яка була послідовним розвитком системи оновлення System Enhancement Package, яка тривала з 2000 року. Й армія США офіційно повідомила, що припинала фінансування розробки пакета SEPv4 надавши пріоритет створенню версії Abrams M1E3.

Й навіть індекс E3 говорить, що мова йде про деяке переосмислення машини. Й звісно це пов'язано з реаліями сучасного поля бою російсько-української війни, який детально аналізується по всьому світу.

Читайте також: Західні ЗМІ кажуть, що Україна придивляється до мініатюрної безпілотної ракетної системи з Австралії
M1A2 Abrams

"Це дійсно заснована на загрозах, які ми бачимо прямо зараз, в останній час в Україні, з точки зору власної системи активного захисту, меншої ваги, більшої живучості й, звісно, зниження матеріально-технічного навантаження на армію", - уточнив заступник міністра заступник міністра армії США Гейб Камарильо [Gabe Camarillo] в інтерв'ю Defense News.

Також в американській армії визнали, що Abrams вже вичерпав всі резерви ваги для нарощування можливостей, водночас військові хочуть навпаки зменшити її для того, щоб вирішити логістичні проблеми.

M1A2 Abrams

Зазначено й те, що "війна в Україні підкреслила критичну потребу в інтегрованому захисті для бійців, створеній зсередини, замість того, щоб додавати її". Й те, що показники мобільності та живучості танка будуть "оптимізовані".

Загальний обрис нової версії Abrams доволі туманний, звісно він буде заснований на деякому досвіді створення M1A2 SEPv4. Нова машина повинна мати модульну відкриту архітектуру для зниження витрат на подальші модернізації.

Ще одна деталь, яка прямо вказує, що головною рисою Abrams M1E3 буде зменшена вага була озвучена директором міжфункціональної групи з бойових машин наступного покоління бригадний генерал Джеффрі Норман [Geoffrey Norman].

M1A2 Abrams

"Ми постійно шукаємо способи знизити вагу основного бойового танка, щоб підвищити нашу оперативну мобільність і гарантувати, що ми можемо поставити перед противником безліч дилем, залишаючись непередбачуваними в тому, куди ми можемо йти і як ми можемо туди дістатися", - заявив він.

Й справа в тому, що значна вага останньої серійної версії M1A2 SEP v3 - 66,8 тонни. Ця позначка вже змусила замислитись Румунію, яка обрала Abrams, замислитись над дуже простим питанням - а чи зможе вона перекидати ці танки на поле бою взагалі, бо для цього необхідно відремонтувати дороги з мостами та побудувати нові шляхи.

Можливий натяк на те, яким може бути Abrams M1E3 формує демонстратор AbramsX, який має гібридну силову установку, що дозволяє знизити витрату палива на 50%, а також забезпечити відповідну енергетику для всіх нових систем, а також має зменшену вагу. Й враховуючи оголошену інформацію цілком можливо, що Abrams M1E3 якраз й буде мати такий силовий агрегат.

Цілком логічним вбачається й розвиток систем активного захисту типу Trophy, які вже встановляюся на Abrams, які мають дозволити підвищити захист в обхід стійкої залежності захисту від ваги. Звісно мова буде йти й про розвиток засобів виявлення противника, ситуаційної обізнаності, прицілів, вбудовані комплекси РЕБ.

При цьому додаткова енергетика машини цілком дозволяє збільшити кількість систем, можливо й за рахунок лазерної чи електромагнітних засобів протидії деяким загрозам на кшталт БПЛА. Якщо зараз такі технології ще вбачаються вкрай складними, то строки розробки Abrams M1E3 на рівні готовності на початок 2030-х років прямо говорить про намір інтегрувати доволі революції на цей час системи.

Водночас у системі оновлення бронетанкового парку США виникає певний пробіл. Справа в тому, що поступова модернізація по лінії System Enhancement Package буде припинена й прийнято рішення продовження виробництва M1A2 SEPv3 з малою інтенсивністю до появи M1E3.

Читайте також: РФ сконцентрувала удари Shahed по Одещині: за п'ять днів понад 130 дронів