xcounter
#

Яка ракета дешевша: AIM-120, AIM-9X для NASAMS чи IRIS-T

6298
NASAMS
NASAMS

Новий цінник на німецьку зенітну ракету дозволяє подивитись на ефективність комплексів NASAMS та IRIS-T ще й у цьому ключі

Окрім тактико-технічних характеристик озброєння все більшу роль відіграє його вартість, зокрема, коли мова йде про цінник на ракети, які використовуються у засобах протиповітряної оборони таких як NASAMS та IRIS-T. І якщо ціна на AIM-120, яка використовується у NASAMS доволі часто з'являється у дозволах від агенції з оборонної співпраці США (DSCA), то відносно німецької IRIS-T, через її меншу розповсюдженість, інформації значно менше.

Але певну лакуну у цьому ліквідувало повідомлення від міноборони Німеччини, оприлюднивши заяву про замовлення 120 ракет IRIS-T для потреб Люфтваффе з метою поповнення запасів після передачі озброєння Україні. Водночас одразу треба зазначити, що мова йде про "класичну" версію ракети "повітря-повітря" IRIS-T, яка також використовується в IRIS-T SLS.

Читайте також: Для чого у США хочуть ввести інженерні бригади на рівень дивізії, а не корпусу
IRIS-T SLS
IRIS-T SLS

Й на закупівлю 120 таких ракет, разом із супутнім обладнанням, німецьке оборонне відомство витратить 108 млн євро. Тобто одна ракета IRIS-T у версії "повітря-повітря" коштує 900 тисяч євро. Водночас зазначено, що постачання цих ракет заплановано на 2026 рік та є частиною наміру закупити, відповідно до рамкової угоди, 1280 ракет IRIS-T.

IRIS-T
IRIS-T у "класичній ролі" ракети "повітря-повітря"

Й така кількість цілком може бути пов'язана з планом Бундесверу отримати на озброєння вкрай складну та розгалужену систему ППО NNbS - Nah- und Nächstbereichsschutz, яка здається проявом гігантоманії. Бо саме зенітні IRIS-T мають стати основною ракетою у цій системі.

Водночас вартість вже спеціалізованої ракети IRIS-T середньої дальності SLM наразі залишається невідомою. Зазначено, що вони відрізняються більшими розмірами та можливістю знищувати цілі на дальності до 40 км на противагу SLS із заявленою дальністю 12 км. Всі інші системи, включно з інфрачервоною головкою самонаведення, яка у SLM ховається під обтичником, який скидається на термінальній ділянці, однакові. Але у будь-якому випадку ціна на зенітну ракету IRIS-T SLM буде більша за версію для SLS.

IRIS-T SLM SLS
IRIS-T SLM та SLS

На противагу ціновому показнику IRIS-T можливо навести вартість AIM-120. У останній версії AIM-120D для збройних сил США її вартість складає у 2024 фінансовому році складає 1,37 млн доларів. На експорт її експортна версія AIM-120C-8 продається значно дорожче - із граничним цінником на прикладі дозволу для Фінляндії у 2,42 млн доларів за одиницю. У випадку пуску з землі з ЗРК NASAMS дальність знищення цілей становить орієнтовно 20-25 км.

AIM-120
AIM-120

Таким чином можливо ще додати порівняння вартості IRIS-T SLS з ще однією ракетою для NASAMS - AIM-9X. Відповідно до показників 2024 фінансового року у США для власного війська ціна AIM-9X визначена у межах 743 тисяч доларів США за одну ракету. У випадку пуску з землі її дальність становить, орієнтовно, близько 10 км, що наближено до можливостей IRIS-T SLS. На експорт, відповідно до граничної ціни у дозволі для Нідерландів, прайс на одну ракету складає до 1,01 млн доларів за ракету.

AIM-9X
AIM-9X

Таким чином наразі цілком можливо вважати, що вартість ракет до IRIS-T SLS об'єктивно є більшою за ракети з аналогічними можливостями для NASAMS. Але ціна на ракети IRIS-T SLM середньої дальності навіть при аналогічній вартості до AIM-120 є кращою покупкою через вдвічі більшу дальність знищення цілей та однаковій, доведеній на практиці, 100% ефективності обох ЗРК на досвіді їх використання Повітряними силами ЗСУ.

Читайте також: Новий командир потопленої "Москви", "зайві" легкі штурмовики для ССО США та інші новини тижня від Defense Express