xcounter
#

Новий командир потопленої "Москви", "зайві" легкі штурмовики для ССО США та інші новини тижня від Defense Express

6207
Новий командир потопленої "Москви", "зайві" легкі штурмовики для ССО США та інші новини тижня від Defense Express

Рашисти призначили нового командира для свого потопленого крейсера "Москва" та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Легкі штурмовики

Рахункова палата Уряду США висловила свої рекомендації Командуванню спеціальних операцій (SOCOM) Special Operations Command переглянути план із закупівлі одразу 75 літаків у рамках програми Armed Overwatch і провести більш ретельний аналіз майбутнього парку цих машин.

Читайте також: ЗСУ відбивають важкі атаки рашистів на Авдіївському напрямку: промовисті кадри втрат армії РФ
легкий штурмовик
Фото — L3Harris

Йдеться про літаки AT-802U Sky Warden, які SOCOM для своєї програми розгортання літаків Armed Overwatch обрало ще у 2022 році, і до 2029 року планувало витратити на програму 2,2 млрд доларів. Але зрештою виходить, що аж 75 легких штурмовиків для ССО це забагато, коли ними можна тільки ганяти бойовиків у Африці.

Новий командир крейсера "Москва"

Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило документ, з якого випливає, що Міноборони РФ у вересні 2022 року призначило нового командира на ракетний крейсер "Москва", втоплений ще у квітні минулого року протикорабельним комплексом "Нептун".

Якщо конкретніше – ГУР МОУ здобуло витяг із наказу "для службового користування" за підписом Шойгу від 10 вересня 2022 року, за яким капітана 2-го рангу Андрєя Савватєєва було підвищено до звання капітана 1-го рангу, знято з командування 68-ою бригадою кораблів охорони водного району та переведено на "вакантну посаду" командира ракетного крейсера "Москва" як тимчасово виконуючого обов'язки. Розповідаємо, як вийшло в РФ, що за 6 місяців після потоплення "Москви" туди поставили нового командира.

Сербські САУ

Неочікувано, але Сербія теж виготовляє колісні САУ в натівському калібрі 155-мм під індексом Nora B52. Ці арстустановки мають доволі цікаві характеристики: бойова маса – 36 тонн, екіпаж – 3-5 осіб, довжина ствола – 52 калібри, боєзапас – загалом 36 пострілів, із них 12 – в автоматі заряджання, можливе використання боєприпасів стандарту НАТО, дальність стрільби – до 41 км.

Сербські САУ Nora B52, фото - Yugoimport
Сербські САУ Nora B52, фото - Yugoimport

Сербська Nora B52 доволі непогано продавалась і на внутрішній, і на зовнішній ринки: The Military Balance 2023 говорить, що армія самої Сербії має 18 таких САУ; збройні сили Кіпру – 24 САУ цього типу; Бангладеш – 18 одиниць, М’янма – аж 30 САУ цього типу; і неочікувано – Кенія, орієнтовно три САУ цього типу.

Але тепер надійшла новина про новий та дуже цікавий експортний успіх для сербської колісної САУ Nora B52. І там всі деталі виглядають по-своєму неочікувано. Розповідаємо про те, як сербські Nora B52 вже цінуються дорожче, чим CAESAR.

Німецькі танкетки для ЗСУ

Увідкритому доступі з’явилось фото, із якого можна зробити припущення, що для однієї із бригад (ймовірно, 3-ої штурмової ) була придбано авіадесантну танкетку Wiesel німецького виробництва у варіанті під ПТРК TOW. Але схоже, що в цьому епізоді було придбано демілітаризовану машину, яку можна придбати в цивільному обороті у Європі.

Німецька авідесантна танкетка Wiesel, придбана для однієї з бригад ЗСУ
Німецька авіадесантна танкетка Wiesel, придбана для однієї з бригад ЗСУ, грудень 2023 року, фото з відкритих джерел

Справді, є навіть оголошення на одному зі спеціалізованих маркет-плейсів, де можна придбати подібну демілітаризовану версію танкетки Wiesel. Розповідаємо, які характеристики мають ці танкетки.

Ремонт гелікоптерів в Грузії

У відкритому доступі з’явились кадри з репортажу грузинського телебачення, де ми можемо бачити роботу авіаремонтного заводу в Тбілісі, він же TAM (Tbilisi Aircraft Manufacturing). І як бачимо, в цехах цього підприємства йдуть роботи по ремонту авіатехніки з тих країн, котрі тою чи іншою мірою лояльні до Кремля. Розповідаємо, що такого побачила Угорщина, що перегнала в Грузію на ремонт свої Мі-24.

Читайте також: Розкрито вартість нового дрона для ЗСУ на 750 км і як швидко компанія вийде на 500 одиниць у місяць