xcounter
#

У німців є танкетки Wiesel на 3 тони, які вже схоже почали купувати для ЗСУ

45078
Німецькі авіадесантні машини Wiesel, із ПТРК TOW та 20-мм гарматою відповідно, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецькі авіадесантні машини Wiesel, із ПТРК TOW та 20-мм гарматою відповідно, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але тут мова скоріше про демілітаризований зразок, доступний на цивільному ринку

У відкритому доступі з’явилось фото, із якого можна зробити припущення, що для однієї із бригад (ймовірно, 3-ої штурмової ) була придбано авіадесантну танкетку Wiesel німецького виробництва у варіанті під ПТРК TOW. Але схоже, що в цьому епізоді було придбано демілітаризовану машину, яку можна придбати в цивільному обороті у Європі.

Справді, є навіть оголошення на одному із спеціалізованих маркет-плейсів, де можна придбати подібну демілітаризовану версію танкетки Wiesel.

Читайте також: ЗСУ вперше показали на відео нову зброю з Польщі
Німецька авідесантна танкетка Wiesel, придбана для однієї з бригад ЗСУ, грудень 2023 року, фото з відкритих джерел

Сама про собі німецька Wiesel має настільки своєрідні характеристики, що на них варто зосередитись окремо.

Бойова маса авіадесантної танкетки Wiesel складає всього 2,9 тон, екіпаж – 2-3 особи, довжина корпусу – всього 3,55 метрів. Серійне виробництво таких машин тривало із 1989 по 1992 роки, всього випущено орієнтовно 350 танкеток Wiesel в двох модифікаціях – під ПТРК TOW та під 20-мм автоматичну гармату.

Демілітаризована версія танкетки Wiesel, доступна для цивільного ринку, джерело - сайт TOYSFORBOYS4.eu

The Military Balance 2023 вказує, що наразі бундесвер має в своєму розпорядженні 175 танкеток Wiesel обох модифікацій, зокрема 102 – під ПТРК TOW. У 2019 році німецька армія видала замовлення на модернізацію Wiesel із заміною TOW на протитанковий комплекс MELLS - ліцензійною версією ізраїльського ПТРК Spike LR із дальністю стрільби до 5,5 км.

На перші випробування модернізований Wiesel під ПТРК MELLS вийшов у грудні 2022 року. Але далі Німеччина вирішила не продовжувати цю програму. А в квітні 2023 року стало відомо про те, що німці куплять 100 машин Boxer аж в Австралії для заміни 175 своїх 3-тонних танкеток, на які збирались ставити копію Spike.

Читайте також: Рашисти кинули на полі бою свій справді "одиничний" БТР, який вперше "засвітився" у жовтні